0

П рез първия почивен ден от Великденските празници още от ранни зори започна голямото пътуване. Към момента трафикът към Гърция е засилен, около 9 часа на ГКПП "Кулата" вече има образувани опашки от коли.

Огромно задръстване има и на магистрала "Хемус", като тапата се е образувала при втория тунел на автомагистралата.

Тези, които са избрали да прекарат почивните дни в Гърция, трябва да имат зелен сертификат за ваксинация, преболедуване, отрицателен PCR тест, който е валиден 72 часа или бърз тест със срок на годност 24 часа. Документ се изисква и за децата над 5-годишна възраст. Ако в един автомобил пътуват хора от различни семейства, то те трябва да бъдат с маски. 

Гръцките власти си запазват правото на случаен принцип да тестват влизащите в страната.

Интензивен е пътният трафик на някои гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на границата с Турция и Румъния, съобщиха от пресцентъра на МВР. На границата с Румъния е интензивен трафикът за товарни автомобили на изхода на ГКПП Русе, ГКПП Видин и ГКПП Никопол.

Възстановено е преминаването през съвместните гранични пунктове Кайнарджа - Липница и Крушари - Добромир. Дейността на тези два пункта се осъществява съгласно договореното работно време от 8:00 до 20:00 часа. Румъния отмени всички ограничения при влизане в страната, свързани COVID-19, припомнят от МВР.

На границата с Турция трафикът е интензивен за леки автомобили на изхода на ГКПП Малко Търново. При влизане в Турция през сухопътните гранични пунктове не се изискват документи, свързани с COVID-19.

Предвид очакваното днес голямо движение по републиканската пътна мрежа МВР и Пътна полиция са със специални мерки за сигурност по Великден. През всички почивни дни има засилен контрол по пътищата, като се очаква да се извадят всички мобилни камери. Засилено полицейско присъствие има още по храмовете в страната и на граничните пунктове. Шофьорите ще се проверяват за употреба на алкохол, наркотици и за превишена скорост.