0

С нова добавка размерът на пенсията на всеки пенсионер ще бъде допълнен до този от месец декември. През януари, февруари и март пенсиите ще бъдат равни на декемврийските. Това каза социалният министър Георги Гьоков по време на изслушването му от парламента заради хаоса с парите за възрастните хора и т.нар. COVID-добавки. От парламентарната трибуна Гьоков заяви, че неговото желание е въпросът да бъде решен с трайно увеличение на пенсиите за всички, а не с добавки. По време на изслушването се хвърлиха обвинения на предишните управляващи и на сегашните.  Oт ГЕРБ припомниха изказването на финансовия министър Асен Василев, че няма да има намаление на пенсиите, но всъщност за януари над 1 милион пенсионери получиха по-малка пенсия. 

Министърът от своя страна обвини ГЕРБ и решението на предишния парламент за сегашното положение и кризата с пенсиите. "Нормално е, когато голяма група от хора е получила по-малко заплащане, да се почувства ощетена, но няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Аз твърдя, че този проблем е следствие на решението на предходно 46-о Народно събрание. Решение, довело до усещане сред голяма група хора в пенсионна възраст, като несправедливо. Създаденото напрежение не е само от това, че са получили по-ниско плащане, а и за това, че при преизчисляване на пенсиите, подходът не е справедлив. Няма по-ниска пенсия за месец януари 2022 година спрямо месец декември 2021 година. Това са отнася за всички пенсии, дори за тези на нетрудова дейност”, заяви Гьоков.

Той добави още: „Във връзка с новата, по-висока тежест на осигурителния стаж, бяха преизчислени всички пенсии за трудова дейност. Това преизчисляване се извърши без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година осигурителен стаж процентът беше увеличен от 1.2 на 1.35”, поясни министърът.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж нарасна от 300 на 370 лева, което е увеличение с 23%, това се отрази благоприятно на доходите на 1.3 милиона пенсионери, размерът на социалната пенсия за старост се увеличи от 148 лева на 170 лева, увеличение с 14.3%, това се отрази благоприятно на 58 000 пенсионери, коментира още Гьоков. Той подчерта, че пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6.1%, ако бъде постигнат консенсус с партньорите. Този механизъм може да бъде приет от през юни 2022 г.

Припомняме, че от НОИ отбелязаха, че през месец януари над 1 милион пенсионери са получили по-малка пенсия спрямо декемврийската. Според тях това се е случило не заради преизчисляването на пенсиите, а заради намалената добавка от 120 лв. на 60 лв. Най-засегнати са хората със социална пенсия за старост. При тях месечния доход е намалял с над 30лв. За хората с инвалидна пенсия разликата е до 1 лв. всички те ще бъдат компенсирани със следващите пенсии, като за целта ще са нужни 17 милиона лева. В парламентарната комисия по социална  политика управляващи и опозиция влязоха в спор, кой е виновен за хаоса с пенсиите.