0

Н ад 12 000 българи и гърци напълниха Одрин през уикенда, за да пазаруват изгодно, след като турската лира понижи рекордно стойността си, пише турският вестник „Хюриет“.  Българският лев се разменя за 6,43 турски лири, а една лира вече е едва 15 ст. Ето защо по-голямата част от туристите, идващи в Одрин, са българи. Градските пазари, търговски центрове и дори кварталните бакалии се пукат по шевовете от нашенци.

Президентът на Одринската търговско-промишлена камара Реджеп Зъпкънкурт съобщава, че „броят на туристите, които отиват в Одрин от България и Гърция през уикенда, е около 12 хиляди. "В делничните дни имаме 6-7 хиляди гости от съседни страни. Разбира се, повишаването на обменния курс ги зарадва. Те започнаха да изкупуват всичко, включително и строителни материали от Одрин”, казва Зъпкънкурт.

"С отварянето на граничния пункт Пазаркуле до Одрин след пандемията броят на туристите от Гърция също се увеличи, като и те масово пазаруват. Гръцките туристи обаче не предпочитат хранителни продукти, но българските туристи задоволяват всичките си нужди от нашия град, включително сирене и месо. Гръцките туристи купуват дрехи и други стоки оттук, но не купуват храна“, казва още Зъпкънкурт пред агенция DHA.

Реджеп Зъпкънкурт допълва: „Голям брой туристи от съседните страни остават в хотели поне за 2 дни и следователно много трудно се намира свободно място през уикенда. Това също ни прави щастливи и допринася за икономиката на града. Нашите гости харчат средно по 500 евро на човек, като се хранят и пазаруват, оставяйки значителна сума валута за икономиката на града и страната. Цените на хотелите и квартирите през последните месеци достигнаха около 70-80 евро.

Все по-популярни стават еднодневните шопинг турове до Одрин. Екскурзията през ноември и декември, организирана от туристическа агенция, струва 30 лв. Офертата включва транспорт с лицензиран автобус от София, с възможност за качване от Ихтиман, Пазарджик, Пловдив, Димитровград, пътни такси, водач по време на пътуването и екскурзоводско обслужване, панорамна обиколка на Одрин, посещение на Одринската борса, Синия пазар, Margi Outlet, МОЛ Erasta, българската църква "Св. Константин и Елена" и джамията "Селимие".