0

Х ристо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България", заради слабия резултат на "Демократична България" на вота в неделя. В изявление във Фейсбук той съобщи, че и колегите му от Изпълнителния съвет на партията също си подават оставките. Във вторник ще бъде свикан Национален съвет на "Да, България", на което ще се обсъди кога да се проведе конференция, на която да бъде гласувано ново ръководство.

"Моята оставка е важна предпоставка за дискусия. Освен помежду си, ние носим отговорност към обществото и каузите, които защитаване. Ние трябва да продължим да се борим за доверие. Продължаваме да вярваме и подкрепяме коалицията "Демократична България", коментира Иванов. Той определи резултата от изборите като "много лош" и обясни, че изисква сериозно преосмисляне на курса. 

По-късно през деня оставка подаде и председателят на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Във Facebook той зави, че „В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност. Заедно с другите лидери на Демократична България сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито“.

„Демократична България“ събира 6.16% от вота на изборите на 14 ноември при при 93.28% обработени протоколи.