0

Д есет месеца преди да почине, художникът Иван Милев, чийто лик е и на банкнотата от 5 лева, е нарисувал себе си в картината „Светогорска легенда“. Това обяви изкуствоведът д-р Пламен Петров, който е и директор на казанлъшката художествена галерия. 

“Светогорска легенда” е нарисувана през 1926 година с темперни бои върху платно за разлика от останалите работи на Милев, които са върху хартия. Тя илюстрира легендата за пътуването на Богородица към Кипър и се явява уникално за българския контекст произведение. Платното е собственост на частен колекционер и за пръв път от близо половин век се показва пред ценителите в родния за художника Казанлък. 

След детайлно изследване на оцелелия по чудо архив на Милев изкуствоведът открива, че художникът е повлиян за сюжета на „Светогорска легенда“ от испанския му колега Херман Ернандес Аморес  (1823-1894) и неговата картина „Пътуване на Богородица и св. Йоан до Ефес“ (1862). На нея той се натъква, докато разглежда каталога на музея „Прадо“, собственост на Илия Бешков, с когото за известно време са живеели в една квартира. 

 „Светогорска легенда“ изобразява жена в одежди с мотиви от българската носия, на главата й има було. Тя е прегърнала дете на 6-7 години, а не младенец. Двамата са в декорирана ладия, огрени от лъч светлина. И двата образа нямат ореол, подчертава д-р Пламен Петров, макар в творчеството на Иван Милев Светата Майка винаги да е изобразявана с нимб. 

В своя анализ изследователят стига до извода, че  вероятно художникът, предусещайки своята близка смърт, десет месеца по-рано е изобразил себе си като уплашено дете в прегръдката на своята майка, от която получава не само познанието, но и вдъхновението за цветовете и шарките. Двамата са заедно във финалното житейско пътуване на Твореца по пътя обратно към Създателя. На платното на ладията е изобразен Св. Георги, покровител на Зографския манастир в Света гора, което е детайл от живописната загадка. Според д-р Петров в единствената маслена работа на Милев имало „заемки“ от още поне двама художници: на Иван Пенков и австриеца Егон Шипе. 

Иван Лалев Милев е роден на 19 февруари 1897 г. в Казанлък. Творческата му кариера започва като художник на фронта през Първата световна война, след което през 1920 г. влиза в Държавната художествена академия. Животът на художника е бил мизерен и пълен с лишения, а днес по ирония на съдбата образът му украсява от 1999 година българската 5-левова  банкнота. Почива от испански грип през януари 1927-а, преди да е навършил 30 години. В деня на погребението пристига покана за изложба в Дрезден и предложение за откупката на 5 картини.