0

Б ракониери си търсят незаконни пушки в интернет, показа проверка на „Телеграф“. Те преравят различни платформи за безплатни обяви, за да намерят нужното им оръжие. Ако продавачът обаче уточни, че пушката е съвсем законна и може да се използва за легален лов, те веднага се отказват.

Потребител в една от интернет платформите за продажби е получил 27 обаждания само в рамките на седмица. Всички запитвания са били от хора, които търсят нерегистрирано оръжие. Когато разберат, че пушката е съвсем законна, интересът им моментално секва.

Такива са около 70% от случаите, коментира пред „Телеграф“ оръжейният експерт Любомир Димитров. По думите му обяснението е, че ако бракониер бъде погнат от горските, той може да захвърли незаконното оръжие и никой да не може да го идентифицира по него, така че да не му се търси отговорност.

Освен бракониери обаче интерес към нелегални пушкала проявяват и хора, които искат да имат нещо вкъщи, което да им дава сигурност, обясни още Димитров. Агенти под прикритие от МВР също следят за продажба на незаконно оръжие и пробват да хванат продавача, представяйки се за купувачи.

Незаконно оръжие се търси още за охрана на селскостопански обекти, както и от говедари и овчари, от берачи на гъби и боровинки, които искат да се пазят от мечки, но не могат да минат през цялата процедура, за да се снабдят с легално пушкало.

Българинът има слабост към оръжието. По селата сигурно всяка къща има на тавана пушка от някоя от войните, каза още Любомир Димитров. Никой обаче не може да каже колко са нерегистрираните пушкала у нас.

Незаконното оръжие ще излезе наяве, ако на собствениците се даде амнистия – те да го регистрират, но да не е нужно да доказват произхода му. Тази теза застъпва бившият дългогодишен началник на служба „Контрол на общоопасните средства“ (КОС- СДВР) Венцислав Рангелов. Това трябва да става по ясно разписана законова процедура.

Първо трябва да се установи дали съответното оръжие не е обявено за издирване и с него не е било извършено престъпление. После то трябва да мине през техническа проверка, която да покаже дали е годно. Накрая да се издаде разрешение, че с него може да се извършва някоя от законните дейности, на което това оръжие отговаря – за колекциониране, за самоотбрана, за употреба и др.

По-добре е такива оръжия да се регистрират, вместо да стоят нерегистрирани, смята Рангелов като допълни, че така ще излязат наяве много от наследените пушки от войните, останали от дядовци по тавани и в мазета. Преди време с подобна процедура е било осветено незаконното газово оръжие.

По думите на Рангелов това, дали бракониери търсят оръжие в интернет, е само една от хипотезите за интереса към този вид пушкала.

„Предполагам, че има пласьори на крадено оръжие с изтрити номера и лицата, които искат да се занимават с незаконна дейност, биха се обърнали към тях. Защото в интернет, където всичко се проследява, никой не си позволява да продава незаконни пушки. Санкциите за такава незаконна дейност са сурови. Притежател на такова оръжие съвсем спокойно може да получи до 5, дори до 8 г. затвор. Но е възможно да има и по-нагли лица, които да не се притесняват да търсят незаконно оръжие и в мрежата“, каза още Венцислав Рангелов.

Наследници са длъжни да ги предават на МВР

Как едно оръжие става незаконно? От законна собственост на ловец, който е починал, наследникът го докладва за изчезнало или ненамерено, а го продава на някого на черно. Така оръжието вече става незаконно. Иначе редът е, че всеки наследник, който няма разрешително, трябва или да си извади такова (т.е. да ходи на курс за ловец), или веднага да предаде оръжието на МВР-КОС за съхранение.

МВР може да го съхранява 1 г., докато наследникът реши какво да прави с него. Като мине този срок, КОС може по желание на собственика да деактивира пушката и да му я върне с декоративна цел да си я качи над камината. Ако пък не я иска, МВР трябва да я бракува/унищожи. По принцип куриерските фирми нямат право да спедират оръжие. Само че го правят, и то непрекъснато.

Просто изпращачът казва „въздушна пушка“, а служителят на гише не е експерт и няма как да определи какво е оръжието. Така незаконно оръжие се изпраща с колети из страната без проблем.