0

Б СП скръцна със зъби на премиера Кирил Петков, заявявайки, че той не спазва коалиционното споразумение, подписано между левицата, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Тяхната забележка е по частта „Енергетика“

Ето какво заявиха от Изпълнителното бюро на НС на БСП:

Във връзка с неколкократните публични изявления на министър-председателя г-н Кирил Петков относно изграждането на АЕЦ "Белене", Изпълнителното бюро на НС на БСП прие следната позиция:

Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта "Енергетика", заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението "Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане". Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене". Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение.

Реакцията им идва, след като в телевизионно интервю премиерът Петков заяви, че „Правителството няма да строи АЕЦ "Белене", но ще мисли за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй". "Мариците" ще бъдат запазени. Тези работи не стават бързо, ако искаме да ги направим като хората. Колко пъти трябвало да се хвърлят едни пари в една локва (б.р. АЕЦ "Белене) и да остане локва“, каза той.