0

П ърва копка на православен храм „Свети Патриарх Евтимий Търновски“ в столичния квартал „Люлин“ бе направена в четвъртък. Новата църква ще ще бъде втората в огромния бетонен комплекс. Тържествения старт на строителството дадоха президентът Румен Радев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Люлин“ е огромен район в София, а има само един храм. Затова се амбицирахме да се построи втори. Свети патриарх Евтимий е ключова фигура, ключова светлина в нашата история, а България все още няма храм, който да носи неговото име“, каза пред БНР Иван Димитров от Инициативния комитет.

„Храмът е олтар за молитва, за връзка с нещо, което е по-голямо от нас, което може да осмисли живота. Затова идеята ни е този храм да бъде жив. Около него е предвидена активна социална дейност, социална кухня, за да могат да се подпомагат хора в нужда“, добави той. „Събра ни вярата. Тя е спасявала държавата ни в продължение на столетия. Съхранява традициите и духовността и показва истинската стойност на българина”, обясни зам.-председателят на сдружение „Национален и духовен възход” Атанас Димитров. Отец Лъчезар добави, че стартът на пандемията обърна все повече хора към вярата. „Тялото и душата имат нужда от лек. Единственото място, където могат да успокоят душата си и заедно с това да излекуват телесните си болки, е църквата”, добави той. Засега са осигурени средства за грубия строеж, който трябва да приключи за две години.

Междувременно започна и ремонтът на Черепишкия манастир „Успение Богородично”, съобщи игуменът на светата обител архимандрит Йоаникий. За нуждата от спешен ремонт той алармира през септември миналата година. Тогава той обяви, че сградите на манастира са в окаяно състояние. „Обилните дъждове са нанесли поражения на стените и дървения гредоред, изпочупени и паднали са каменните плочи, керемиди и тухли. Нарушени са изолацията на покрива и фасадните обшивки. Също така има нужда и от обновяване на помещенията в комплекса, които са в лошо състояние“, се оплака тогава Негово Високопреподобие.
На призива му са откликнали седемте местни фирми от община Мездра, сега с дарените от тях средства и материали ще бъдат подновени покривите на пет от манастирските сгради.