0

З имата идва във вторник привечер и в сряда сутринта страната ще бъде покрита с пухкава пелена от сняг. Преди това обаче ще имаме шанс да се насладим на приятни разходки в гористите части на планините. Това разказа пред „Телеграф“ климатологът Симеон Матев.

Ще се насладим на облаци, слънце, мъгла, някъде за кратко може да пръска дъжд и лек сняг, но термометърът ще се движи около нулата.

Зимата ще започне да нахлува откъм югозапад в късния следобед на вторник. Първо с дъжд, а после пухкав сняг ще засипе страната и в сряда сутринта полята ще бъдат покрити със снежна покривка.

В четвъртък и петък ще настъпи часът на студеното слънце. Температурите на места ще паднат до минус 10 градуса, валежите ще спрат, но мразовете ще се задържат за кратко. През първия месец на годината ще се редуват студени с топли периоди, каза Матев.

Той допълни, че тазгодишният Йордановден е счупил температурен рекорд от 1900 г. във Варна. На този ден преди 122 г. е бил отбелязан най-топлият 6 януари с около 16 градуса, докато през 2022 г. термометърът е стигнал близо 19 градуса.