0

С ъдебната реформа цели да се овладее Прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор. Това каза Иван Гешев пред журналисти. 

По думите му МВР изпълнява поръчки.„И съответно си мисля, че магистрати, съдии и прокурори, могат да бъдат поставяни пред избора, който имат някои представители на изпълнителната власт - да нарушат евентуално закона или да останат без работа и да не могат да хранят семействата си", допълни Гешев. 

От своя страна министърът на правосъдието Надежда Йорданова заяви, че настояването за спазването на конституцията и законите, извършването на работата на главния прокурор честно, почтено, законосъобразно с високи професионални нравствени качества не е овладяване на прокуратурата, това е правова държава". 

"Нека да припомним, че едно от основанията за отстраняването му е незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления. Съдът сам констатира несъообразния подход на главния прокурор. Гешев сам е отменил тези указания. Именно за това аз считам, че главният прокурор трябва да освободи поста, не може да казва как да работят прокурорите и след това да очакваме техни законосъобразни действия, няма как да се случи", каза още Йорданова.

По думите ѝ механизмът за разследване на главния прокурор, законопроект на Министерството на правосъдието, е във финалната си фаза. "На път за тук проверих докъде върви правно-техническото оформяне на текстовете. По няколко въпроса работната група не стигна до решение. В части на законопроекта ще започнат публични консултации. Имайте търпение - до края на седмицата ще видите текстове", обеща правосъдният министър.

Тя коментира и тежката катастрофа в София от шофьор рецидивист, което причини смъртта на две млади жени. "Не строгостта на наказанието, а своевременното разследване и налагането на наказание всъщност имат своите последици. В този трагичен инцидент виждаме поредица от откази и неспособност за прилагане на закона от поредица от институции. Ще разгледаме предложенията, част от тях противоречат на Европейската конвенция по правата на човека - именно от гледна точка на МПС, там трябва да се търси друго решение. Главният прокурор е време да заеме позиция. До преди няколко седмици той каза, че това, което е предложил към НС, е експертно мнение - сега се оказва, че като НС не ги е разгледала не си е свършила работата. Нека да си изясни своята теза", обърна се задочно Йорданова към главният прокурор Иван Гешев.

На въпрос дали запазва поста си в случай че се сформира кабинет "Василев", Йорданова коментира, че разговори за персоналния състав на новия кабинет не е обсъждан с нея. Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев трябва да бъде взето с минимум 17 гласа „за“ от Пленума на Висшия съдебен съвет.