0

И звънредно депутатите в НС трябва да изслушат премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов по въпроса със затруднените доставки на газ и неговата цена.

В дневния ред на парламента това е заложено като първа точка, след като беше предложено от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Депутатът заяви във вторник, че няма информация за танкерите за доставка на втечнен газ. Петков и Николов са в пленарната зала.

Заседанието започна с обсъждане дали всъщност изслушването на премиера и енергийния министър да се състои, тъй като те двамата предварително заявили, че може да се наложи заседанието да е закрито заради чувствителна информация.

Доводът на председателстващия НС Мирослав Иванов е всички народни представители да се запознаят с документите и изслушването да бъде отложено със седмица.

Делян Добрев от ГЕРБ обвини Иванов, че иска истината за цената и доставките на природния газ да бъдат прикрити.

Ако изслушването не се състои, ще призова народните представители от "Възраждане" да напуснат заседанието, не може да осигуряваме кворум на подобни маскаради, заяви Костадин Костадинов.

Не знам от какво има да се притеснява министър-председателят в оставка - всички сме потребители и искаме да знаем за газа. Нека заседанието да е открито и да се излъчва от колегите журналисти, призова Станислав Балабанов от ИТН.

В дневния ред на Народното събрание за заложени още промени в Закона за висшето образование. Очаква се да бъде решено и дали ще се гласува за нов председател на парламента както и за процедурните правила за избор на председател на антикорупционната комисия.

От ПП предлагат това да в настоящият вътрешен министър в оставка Бойко Рашков.