0

Б ъдещият кабинет ще бъде с четири вицепремиера, но все още не е сигурно дали всяка партия в коалицията ще получи по един. Това каза лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков след консултациите при президента Румен Радев.

Той уточни и, че ще бъдат създадени две нови министерства. Министерство на икономиката плюс едно две държавни предприятия ще бъде разделено на две, така че да има едно Министерство на иновациите и растежа, а другото Министерство ще бъде на държавните предприятия. Той не отговори дали последното ще бъде оглавено от Корнелия Нинова.

Петков посочи, че всяка една от партиите в управлението ще получи пропорционално на получените гласове на изборите министри. Той подчерта, че са изпратили коалиционното споразумение след полунощ на партиите и чакат отговора им до вторник, но се надява той да бъде върнат до 24 часа.

Петков изрази и надежда тази седмица да им бъде връчен мандата, но това и кога ще го върнат на Радев зависело от партньорите им. По думите му нямало работна група, с която да им се покриват идеите на 100%, но нямали и такава с червени линии, които не могат да се изчистят.

"Едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлено от българските граждани по време на изборите“, каза пък Радев при старта на консултациите с “Продължаваме промяната“.

Той посочи конкретно темата за Северна Македония, по която иска да чуе позицията на спечелилата изборите партия. Лидерът на ПП Кирил Петков от своя страна каза, че четирите преговарящи партии са близо до съгласие.

“Осъзнаваме, че на България вече е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да решава спешните и неотложните проблеми, които могат да се решат само от едно правителство с пълен мандат и с работещ парламент. Ние сме взели тази отговорност присърце”, добави Петков.

Бойко Кичуков

ГЕРБ ще държат отговорен президнета Радев за действията на бъдещото правителството, защото то било „фейслифт“ на служебното,

каза Томислав Дончев след края на срещата с президента. Той посочи, че ще гласуват против кабинета и попита каква би била политическата логика да го подкрепят. 

От своя страна Десислава Атанасова заяви, че на председателски съвет ще бъде повдигнат въпросът за това дали да се влиза със зелен сертификат в парламента. „Това би гарантирало, че всички спазват правилата“, каза тя. 

По думите й, ако правителството, има нужда от помощ и съвет те ще ги дадат, но едновременно с това всяка грешка ще бъде осветявана и сочена.

Иначе преди консултациите президентът се обърна към тях с думите, че имат опит, който трябва да съответства на политическа мъдрост. По думите му след изборите има нужда от промяна и всички трябва да се съобразяват с това. „Както и хората очакват от вас да бъдете конструктивни, могат да ви уверя, че както бях критичен към вас, така ще бъда критичен и при всяко друго управление. Целта е постигнатото дотук да бъде надградено, а не да вървим назад”, подчерта Радев.

БГНЕС

„Не противоречи на законите на физиката да подкрепим правителството на „Продължаваме промяната“, 

заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след срещата с президента Радев. Въпреки това той подчерта, че тепърва ще се разбере какво ще предлага това правителство и какъв ще бъде съставът му. По думите му изборите, проведени на три пъти в страната, са в резултат на политическата криза на властта.

„Бяхме свидетели на това как през годините стигнахме до ситуацията, в която се намираме. Според нас преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите и институциите. Това не е нова тема за нас. През годините неведнъж сме предупреждавали, че може да се стигне до подобна ситуация”, подчерта Карадайъ. „Да охрана съм на всички български граждани“, посочи той на въпрос дали имат депутати, които играят ролята на охрана в парламентарната група.

„Както знаете българските граждани гласуваха за промяна. Очакването на обществото е за редовно правителство”, каза Радев в началото на консултациите.

БГНЕС

Няма да има Министерство на държавните предприятия.

Новото название ще е Министерство на икономиката и индустрията, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова след разговорите с президента. 

Тя допълни, че най-важният приоритет на партията е приемането на бюджета.

„Разбираме отговорността, която се очаква от нас. Много пъти сме посочвали, че България се нуждае от работещ парламент и редовно правителство. Разговорите продължават и в момента. Ще положим усилия до край за съставяне да има работещ парламент. За нас е най-важно да се почне работа по бюджета“, каза Нинова пред Радев.

По думите й най- вероятно той ще бъде приет през януари. „Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени върху споразумението. Имаме някои бележки по него”, уточни Корнелия Нинова след консултациите при президента.

„Вярвам във вашата принципност и последователност. БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хора, а не на малките овластени групи от задкулисието. Обществото ни е дълбоко разделено социално – с растяща бедност, в резултат на порочно управление. Затова се надявам, че вие ще имате водещ принос, защото новото управление има нужда от силен социален вектор”, каза пък Радев в началото на разговорите с БСП.