Е два 4 от общо 18 обекта в лесопарк “Росенец” имат разрешение за строеж, като 1 от тях има разрешение за ползване. Останалите нямат никакви документи. Това място е било една черна дупка по отношение на законността в  България. Това заяви народният представител от ПГ на “Демократична България” и председател на комисията за “Росенец” Калоян Янков пред журналисти. 

Едва 4 от общо 18 обекта в лесопарк “Росенец” имат разрешение за строеж, като 1 от тях има разрешение за ползване. Останалите нямат никакви документи. Това място е било една черна дупка по отношение на законността в  България. Това заяви народният представител от ПГ на “Демократична България” и председател на комисията за “Росенец” Калоян Янков пред журналисти. 

След изслушването на началника на НСО бригаден генерал Емил Тонев, което се проведе на “закрити врата” поради секретната информация, Янков разясни, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е ползвал 4 месеца годишно лятната резиденция в “Росенец”. Тогава и там охранявали служители на НСО. Това се случвало от 2016 година до 2020 година. Това означавало, че сградата е ползвана още преди да е било издадено разрешение за това. 

Освен това Янков съобщи, че според информация от Община Бургас, там не са плащани данъци. 

От информацията на Тонев станало ясно, че някои от служителите на НСО са с дисциплинарни наказания във връзка с охраната на почивната база на Доган и по-специално с инцидента на 7 юли 2020 година, когато председателят на ДБ Христо Иванов опита да достигне до плажа в местността на лодка, но беше спрян от НСО. Двама са наказани с уволнение и двама с понижаване в длъжност. Част от наказанията обаче са паднали в съда поради неправилна процедура, извършена от службите на НСО.

От изслушването на шефа на ДНСК - арх. Влади Калинов пък стана ясно, че няма документи, които да установят дали е законен кеят на “Росенец”, който се намира пред резиденцията. По думите на Калоян Янков той е нараснал мащабно само за няколко месеца. От февруари 2019 до април 2019, неговата дължина се е увеличила с от 40 м. до около 300 метра. Това е видимо и от снимките от “Гугъл мапс”, уточни Янков. Разрешение за този строеж обаче няма. 

“Би трябвало кеят да бъде първа категория, на нито една инстанция не са предоставени строителни книжа в общинската администрация, които изрично да казват, че това пристанище съществува”, заяви арх. Калинов по време на заседанието. 

По думите на Янков следващата стъпка пред комисията за “Росенец” е изслушването на областния управител и бившия областен управител, за да се установи цялата фактическа обстановка. Той заяви, че трябва да се установи как е осъществено прехвърлянето на имоти държавна собственост в частна, без съответните процедури.