0

П арламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС са внесли в деловодството на Народното събрание два проекта за разрешаването на спорните въпроси между София и Скопие.

Документът на ГЕРБ се казва „Проект за действие на МС за одобрение на проекта за Преговорна рамка и проекта за заключение на съвета на ЕС за европейската интеграция на РС Македония“. Проекторешението е внесено в четвъртък сутринта, съобщава БГНЕС.

Документът на ДПС беше внесен още в сряда вечерта, за което обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след вота на недоверие, свалил правителството на Кирил Петков. 

БСП от своя страна заявиха, че няма да подкрепят, кавото и да е предложение за Северна Македония. "Ние няма да бъдем тези, които ще предадем българските национални интереси. Ще ги отстояваме докрай”, заяви Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП в изявление от кулоарите на парламента.

“До края на седмицата трябваше да бъде приет бюджетът на ДОО, за да може българските пенсионери да получат своите пенсии, но това явно няма да се случи. Вероятно и бюджетът на НЗОК няма да бъде приет. До края на седмицата трябваше да бъде приет и държавният бюджет. Той вероятно ще бъде бламиран и засипан с предложения, които ще го направят неизпълним”, обясни Свиленски и заяви, че “БСП ще работи и ще отстоява позицията на България, докато парламентът функционира”.