0

П ристигналият за лечение у нас украински военнослужещ от български произход кап. Димитър Бурлаков е готов да се върне на фронта в първия момент, в който здравето му го позволява. Това каза за „Телеграф“ сестра му Райна Манджукова, която е и бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Плен

Бесарабският българин, родом от град Кайраклия край Измаил, Одеска област, попадна в руски плен на 5 април. До това се стигна, след като хеликоптерът Ми-8, на който кап. Бурлаков е борден механик, бе ударен от руска занитна ракета, докато изпълнява мисия по издирване и спасяване край Мариупол. За известно време информацията е, че Димитър и колегите му са загинали. По-късно обаче стана ясно, че е жив, в руски плен и тежко ранен в двата крака.

Свобода

Преди месец кап. Бурлаков бе включен в лист от военнопленници за размяна и бе предаден на украинските военни власти. След дълга и тежка процедура на сънародника ни е издадено разрешение да напусне страната, за да започне лечение в България. От началото на войната у нас са жена му и двете му деца. Той е докаран с линейка до украинската граница, където е предаден на друга своя сестра, Наталия Лулчева.

Така кап. Бурлаков пристига у нас и е веднага приет за лечение в „Пирогов“. „Най-накрая!! Случи се! Стана! Малкото ми братче вече си е в България!“, написа веднага след това Манджукова във Фейсбук профила си. Тя отправи огромни благодарности към екипа на д-р Борислав Тасев от ортопедията на спешната клиника, на д-р Филипова от Министерството на здравеопазването и на Краси Величкова от екипа на вицепремиера Калина Константинова за подкрепата им за трансферирането и лечението на Димитър.

Грижи

„В момента брат ми е в „Пирогов“ изцяло под грижите на екипа на д-р Тасев. Единият му крак е в стабилно състояние, след като още в Украйна с операция бе поставена метална пластина. На другия крак вече са направени две операции и в момента тече подготовка за трета. Ортопедите тук разполагат с цялата медицинска документация, въз основа на която ще преценят какви ще са следващите действия. Вече бяха направени снимки“, разказа за „Телеграф“ Манджукова.

Прогноза

Според нея е рано да се правят прогнози кога точно Димитър ще се възстанови, но едно е ясно: „Той е войник по душа. Железен пич. Не му е и минавало през ума да се отказва. Той е дал клетва като войник“. Манджукова уточни, че колкото и дълго да продължи възстановяването на кап. Бурлаков, в първия момент, в който е готов, той ще се завърне в Украйна, където командването ще реши как и къде ще продължи военната му служба. Манджукова допълни, че брат й е напуснал Украйна с разрешение на командирите си специално с цел лечение. Тя призова българската държава да активизира своите усилия и да предложи помощ за лечението на повече ранени украински военнослужещи. „Това е един не по-малко важен начин, по който страната ни може да помогне на Украйна в този момент“, каза Манджукова.