0

С няг през април затвори Троянския проход. Там временно е ограничено движението поради силен снеговалеж и снегопочистване. Сняг вали и по високите планински проходи в страната.

Около 10 - 12 см е снежната покривка на прохода "Петрохан". Седем машини почистват и опесъчават пътя. Няма данни за закъсали автомобили.

Няма въведени ограничения за преминаване през прохода Предел, където вали мокър сняг, но няма образувана снежна покривка. Снегопочистващите машини са в готовност да обработват пътната настилка при необходимост, предаде БНТ. Заради очакваната нова снежна покривка в планините остава висока опасността от лавини.

Очаква се времето да остане студено до средата на седмицата с разкъсвания на облачността, но и с условия за валежи от дъжд и сняг. От сряда нататък термометрите ще се върнат към пролетните стойности. В четвъртък за кратко ще спре да вали, а облачността ще се разкъса. В дните около Великден ще е топло с променлива облачност и превалявания от дъжд с гръмотевична активност в Западна България.

В дните след големите празници до края на месеца времето ще остане променливо, но не и студено. Валежите ще са със следобеден характер – краткотрайни, с гръмотевици, съобщи Нова телевизия.Без валежи и с повече слънце ще е периодът 28-30 април. Ако текущите прогнози се запазят, в последния ден на месеца ще има нахлуване на по-студен въздух от Североизток, с което температурите леко ще се понижат. 

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура“ призоваха шофьорите да карат разумно. Във връзка с невъзможността да се извършват текущи ремонтни дейности и недоброто състояние след зимата на немалко участъци от републиканската пътна АПИ апелира шофьорите да карат разумно и със скорост, съобразена с конкретните пътни условия. 

Безопасността, животът и здравето на пътуващите е най-важна и затова е необходимо водачите да са внимателни особено през нощта и при дъжд, за да избегнат тежки пътни инциденти, напомнят от АПИ.

Неправилното изпреварване, рисковите маневри и емоционалното шофиране са изключително опасни, се казва още в информацията. В следващите седмици предстоят поредица от почивни празнични дни и много хора ще тръгнат на път, се посочва в текста, затова, предвид очаквания интензивен трафик и недоброто състояние на настилките, е нужно шофьорите да карат внимателно.