Н амаляването на ДДС върху книги на 9% да бъде само за български автори. Такова предложение отправи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по Нова телевизия, но не съобщи дали от партията му ВМРО ще внесат такова предложение като промени в Закона за ДДС.

Намаляването на ДДС върху книги на 9% да бъде само за български автори. Такова предложение отправи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по Нова телевизия, но не съобщи дали от партията му ВМРО ще внесат такова предложение като промени в Закона за ДДС.

По думите му автори като Джон Гришам, който продава десетки хиляди книги, няма нужда от сваляне на налога.„Световните бестселъри се продават по 60-70 хил. бройки. Българските автори си правят и печатат книгите сами и то около 1000 бройки”, каза вицепремиерът. Според него това не е дискриминационно, а много от авторите у нас не са познати на пазара.

Каркачанов коментира и темата с коронавируса, като подчерта отново, че правителството се е справило добре и нямало за какво да бъде критикувано. Той още веднъж подчерта и, че мерките, които е взело то били най-меките в ЕС, но били дали резултат. Благодарение на тях сме били в 3-ти по най- малко заразени и починали в Съюза. "България беше подготвена за пандемията", отбеляза Каркачанов.

Според него това, че в други държави се давали пари на калпак щяло да доведе до нещо друго, като даде пример с увеличаване на данъците.

Военният министър също така отново подчерта, че предложенията за мерките не били надпревара. По думите му от ВМРО имали идея да се създаде икономически съвет докато действала кризата. Той добави, че с мярка за намаляване на ДДС-то на ресторантьорите се надява браншът да излезе на светло. Какаракачанов отбеляза, че мярката не е постоянна, а ще важи до края на 2021г. и добави, че все пак, ако работела можело да се мисли тя да остане за постоянно. "Това не е условие, а възможност", каза той.

Министърът на отбраната не изключи вероятността да се наложи да се прехвърлят пари от бюджета на министерството, ако имало втора вълна на пандемията или кризата се задълбочила.

На въпрос за SMS-ите, в които бе замесено името на финансовия министър Владислав Горанов, вицепремиерът отговори, че 10 месеца преди края на мандата трудно щяло да се разклати правителството, ако то само не се торпелирало. По думите му той не виждал алтернатива в БСП. 

Той коментира и протестите от последните дни на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Във ВМРО на подобни хора казваме ренегати. Там амбициите са по-големи от възможностите", оцени Каракачанов и посочи, че не се притеснява от демонстрациите.