П асажерите от самолетите, които кацат на летище София, се поставят под карантина единствено от столичната Регионална здравна инспекция. По родните им места обаче никой не следи дали задължителната изолация се спазва, тъй като няма единна система, в която предписанията да излизат, показа проверка на „Телеграф“.

Пасажерите от самолетите, които кацат на летище София, се поставят под карантина единствено от столичната Регионална здравна инспекция. По родните им места обаче никой не следи дали задължителната изолация се спазва, тъй като няма единна система, в която предписанията да излизат, показа проверка на „Телеграф“.

Според сега действащите правила, описани в заповед на служебния здравен министър, българите, пристигащи от червени зони, които нямат сертификат за ваксинация или за преболедуване, трябва да бъдат карантинирани за срок от 10 дни. Ако разполагат с отрицателен резултат от предварително направен PCR тест, карантината им може да бъде отменена. Условието е да си направят нов тест в рамките на 24 часа след пристигането им в България. Резултатите от него трябва да бъдат изпратени на електронната поща на РЗИ, откъдето отново в рамките на 24 часа да отменят предписанието за изолация. Нашенци, които се връщат у дома без ваксина, документ за прекаран COVID или отрицателен тест, пък се карантинират без право на отмяна.

Проблем

Под карантина следва да бъдат поставяни и пристигащи от зелени и оранжеви зони, ако не представят COVID документ. Те обаче също имат право да си направят тест у нас, а след това да изпратят отрицателния резултат на имейл и изолацията им да бъде отменена. Проблемът е, че предписанията за карантина се издават единствено от РЗИ-София, независимо от местоживеенето. С други думи, българин, който идва от Испания, но живее в Русе и пристига със самолет на летище София, ще бъде карантиниран на хартия от столичната здравна инспекция. Когато се прибере в Русе обаче, здравните власти там няма да са информирани, че на въпросното лице е наложена задължителна изолация. Така то реално не подлежи на проверка и контрол. Ако обаче реши да си направи тест, за да отмени карантината си, резултатите от него трябва да изпратят отново на РЗИ-София, а не на РЗИ-Русе, въпреки че е изолиран там.

 Безумие

Това безумие усложнява допълнително работата на здравните инспектори в столицата. Те буквално са залети от хиляди имейли за отмяна на изолацията. Според българите, попадащи в обхвата на тези мерки пък, те са абсолютно безсмислени. „Със семейството ми бяхме на почивка в Испания. Дадохме 600 лв., за да си направим PCR преди полета. 115 евро беше цената на един тест. При пристигането ни на летище София документите бяха проверени, а ние бяхме поставени под карантина. Никой не ни е питал дали и с какво ще се приберем до Враца, където живеем. На следващата сутрин си направихме тестове и ги изпратихме на имейла на СРЗИ, който ни беше даден на летището. Ден по-късно още нямах отговор и се обадих на РЗИ-Враца, за да ги попитам дали карантината ми е отменена. Оттам ми казаха, че изобщо не им излиза да съм под карантина. Те дори не знаеха“, разказва Йоана Петкова.