Д ва казанлъшки музея:историческият „Искра“ и на фотографията и съвременните визуални изкуства припомниха за 200-годишната история на розотърговската фамилия Папазови. Нейн наследник е мореплавателят Дончо Папазов, който също е дал принос при подредбата на документалното наследство.

Два казанлъшки музея:историческият „Искра“ и на фотографията и съвременните визуални изкуства припомниха за 200-годишната история на розотърговската фамилия Папазови. Нейн наследник е мореплавателят Дончо Папазов, който също е дал принос при подредбата на документалното наследство.

По думите на директора на музей „Искра“ Момчил Маринов корените на Папазовия род трябва да бъдат търсени третата четвърт на ХVІІІ век, когато няколко фамилии от Копривщица се заселват в Казанлък, като част от прародителите са били свещеници и това е станало отличителен белег.

Съхранени са документи ,че първите сделки с розово масло са станали през 1820 година, още докато Дончо Папазов е чирак в гайтанджийницата на татко си Митьо. Началото е поставено на пазарите в Казанлък, Сливен и Узунджово, впоследствие е основана и розотърговската къща „Дончо Папазооглу и синове“, като от нейно име синовете Димитър и Ботю започват износ и извън границите на тогавашната Османска империя.

Сравнително бързо, заради високото качество на продукцията си, те стават конкуренти на дотогавашните „играчи“ на пазарите в Парижо, Лондон, Марсилия и стигат до САЩ. През 1873 г. розовото масло на „Братя Папазоглу“ печели златен медал на изложението във Виена, а Ботьо Папазов построява и първата в Казанлък фабрика за дестилация на розово масло. Другият брат Димитро е сред най-влиятелните местни първенци, бил е активен участник в т.нар. „Цариградски кръг“ и е сред имащите право на глас при избора на екзарх Антим I.След Освобождението Димитро Папазоглу е кмет на Казанлък (1879-1880 г.) и депутат в Областното събрание на Източна Румелия (1880-1883 г.) от народната партия. При обявяване на Съединението е член на дипломатическата делегация, която търси подкрепа за Съединението пред европейските монарси.Участвал е в комитета за изграждането на храм-паметника в Шипка „Рождество Христово“,завещава крупна сума за построяване на градската болница Казанлък.

Малцина извън Града на розите знаят, че в дома на фамилията се е отбивал  Васил Левски, на два пъти е отсядал генерал Скобелев, както и генерал Гурко. Българският княз Батенберг също преспива една вечер на път за Пловдив по време на Съединението. В нея са водени първите преговори между руската главна квартира и турските пълномощници, за изготвянето на проекта за Санстефански мирен договор, превърнат година след това в официален документ, провъзгласяващ раждането на свободната българска държава. Интересна подробност е  че внучката на Ботьо Папазов Евдокия е съпруга на бъдещия министър –председател, археолога проф. Богдан Филов, а нейната леля Милка е жена на финансовия министър от кабинета на Стефан Стамболов, старозагореца Иван Салабашев.В представената документална изложба са включени фотокопия на документи от фондовете на регионалния музей“ Д-р Симеон Табаков"- Сливен, РИМ- Хасково, ИМ Горна Оряховица, Държавен архив - Пловдив, Държавен архив - Стара Загора и колекционери.