0

П рокуратурата няма да разследва Кирил Петков за двойното гражданство. На 13 декември е поставен отказ от образувано на досъдебно производство от Специализираната прокуратура. С оглед за разсейване на съмнения, те са изпратени на Софийската районна прокуратура по компетентност. Мотивите на наблюдаващия прокурор са, че не са събрани данни, че Петков е бездействал по служба или е превишил правата си. Затова не е образувано досъдебно производство за извършено длъжностно престъпление във връзка с действията му в Българската банка за развитие (ББР), заяви говорителят на СП.

Относно декларацията пред КПКОНПИ за имущество, самите твърдения за невярно деклариране сами по себе си не могат да обусловият наказателна отговорност. Има обособена само административно-наказателна процедура. Относно твърденията за документно престъпление - за невярно обстоятелство относно притежаваните гражданства, спецпрокуратурата е счела, че не е компетентна, тъй като каъм датата на съставяне на декларацията за отказ от гражданство той не е бил в качеството си на министър. След като спецпрокуратурата е преценила това, тя е изпратила всички данни и материали в Софийската районна прокуратура по компетентност.

От СРП са се произнесли незабавно поради обществения интерес. Действително в декларацията е отразена невярна информация, но тази невярна информация има само уведомителен характер, няма доказателствена стойност. Поради това с постановление се е отказала да образува досъдебно производство.