0

О бвинител номер едно Иван Гешев и главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши проведоха работна среща в Съдебната палата в София, съобщават от пресслужбата на държавното обвинение.

В хода на разговора са обсъдени въпроси, касаещи взаимодействието между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност. От прокуратурата ни обясняват, че двете страни са изразили обща удовлетвореност от доброто сътрудничество и постигнатото до момента, а Гешев - увереността си за продължаване на ефективния диалог между двете институции.

На срещата присъстваха и заместник-главните прокурори Даниела Машева и Десислава Пиронева. От страна на Европейската прокуратура участие взеха българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева и Милан Ярон, главен съветник.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков също проведе среща с Лаура Кьовеши. В рамките на разговорите бе дадена висока оценка на българските делегирани прокурори, с които се осъществява ефективно взаимодействие. От българска страна бяха представени наскоро приетите правила, с които се регламентира сътрудничеството между МВР и Европейската прокуратура, както и стартиралата законодателна инициатива по отношение на специализираните съд и прокуратура.

Очакванията са те да оптимизират процеса на разследване на случаи на организирана престъпност. Обсъдени бяха и действията на българската страна за създаване на екип от разследващи служители в МВР, които да работят по дела на Европейската прокуратура.

Кьовеши оцени високо работата на МВР до момента и изрази очакване за още по-активно директно докладване на случаи на сериозни злоупотреби със средства на ЕС. В заключение беше изразена готовност да продължи партньорското сътрудничество между МВР и Европейската прокуратура.