0

Ф инансовият министър Асен Василев е  новото предложение на първата политическа сила "Продължаваме промяната" за премиер. Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в изяввление за медиите.

"Днес се намираме на исторически вододел. Има възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира, където обществените средства се харчат за обществени нужди или има риска да се върнем назад към задкулисието, чуждите интереси", започна изявлението си Петков.

"Няма да допуснем няколко неща: България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава. Няма да допуснем, защото не ни е страх", каза още той. "Да, с БСП имаме различия по международните въпроси, с част от депутатите на ИТН имаме лични различия, но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България и да продължим промяната напред", добави Петков.

"Призовавам всички наши съмишленици, всички наши коалиционни партньори, независими депутати да се обединим в една обща коалиция по тази програма и тези задачи да бъдат свършени в следващите 6 месеца. Нищо не е по-важно сега за България от това. Няма пост или позиция, която да е по-важна. Ето защо, във вчерашния ден аз предложих на "Продължаваме промяната" следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев", каза Кирил Петков.

Според премиерa в оставка трябва да се свършат няколко неотложни задачи през следващите 6 месеца. Това са: Да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия; да се сложи механизъм за разследването на главен прокурор с независим съдия; да се сменят всички регулатори с изтекъл мандат - КЗК, КФН, БНБ; да се промени законът на обществените поръчки; да се приемат 22 законопроекта за усвояването на парите от Плана за възстановяване; да се довърши планът за българското земеделие; да се довърши енергийната диверсификация; да се направи държавна Агенция по горите, така че да се прекъсне дървесната мафия.