0

"Българската общност в Република Северна Македония е истинският мост между двете държави". Това обяви премиерът Кирил Петков в Битолия, където заедно с вицепрезидента Илияна Йотова участваха в церемонията по откриването на клуба на Културен център „Иван Михайлов”

„Вашето благополучие е гарант е добрите отношения. Отношенията между правителствата се подобряват. Ковачевски също обърна внимание колко е важно да изкореним езика на омразата и българската общност в РСМ да се чувства напълно равноправна. Днес е денят на българската конституция. Основен закон, защитаващ свободите. Вярвам, че конституционните права на българската общност да много важни и са огромна стъпка за пълното равноправие между отделните народи”, обясни той.

По думите му европейското бъдеще на РСМ е от огромно значение за сигурността на Балканите.

„Докато двете правителства работим, разчитам на българската общност да помогнете като градивен мост и заедно да спечелим сърцата и умовете на хората”, каза още Петков.

Искаме вашата солидарност и помощ. Това каза от своя страна председателят на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски.

„Не молим за нея, настояваме. Датата 16 април уж беше случайно избрана, но е важна. Навършват се 134 години от създаването на Търновската конституция. Днес ние искаме да се спазва общата история. Ако това е само празен текст т договора от 2017 година, ще бъде трагедия. Не сме малцинство, ние сме народ. Историята е важна. Ако не беше, нямаше децата ни да учат за престъпленията на Сталин. Моля бъдете патриоти не само пред вашите избиратели в България. Лесно е да си патриот, когато живееш в свободна страна. Искаме вашата солидарност и помощ. Настояваме”, каза още той.

Премиерът Кирил Петков подари икона на Св. Иван Рилски на Културния център.