0

П ремиерът Кирил Петков се яви в прокуратурата и занесе списък с 19 лица, за които има данни, че са извършвали криминални престъпления.

„Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт да носи допълнителна информация и иска доказателства. Тук съм да предам всичко, което е в моите ръце. Тези хора не са от днес или от вчера. В момента са 19 човека - крайният списък, който съм донесъл. Една прокуратура би трябвало сама да си напише домашното и да се сезира. Ако има нужда от помощ - тук съм. Разпитът е излишен пиар”, коментира министър-председателят.

Това е публична информация, много журналистически разследвания. Тези хора не са от днес и вчера. Крайният списък е от 19 човека. Тази информация и прокуратурата я има, сигурен съм. Моят екип събра публичната информация за всички тези хора, които имената им се въртят от 10 години. Някои са и по-пресни, като Мата Хара. Намирам това като излишен пиар на прокуратурата. Доволен съм, че тези имена, които са били винаги говорени, сега отиват в прокуратурата и се надявам да направят всички действия, след като премиерът им го носи на крака. Това е изцяло публична информация, имаме имена като Таки, Маджо, Петьо Еврото. Показвам на прокуратурата тези публични данни. Те са твърде отдавна известни. Цялата публична информация им нося, и ще питам дали всички стъпки от прокуратурата са направени, от номинални действия до разследване", коментира Петков.

По-късно в прокуратурата пристина и шефа на кабинета на Петков - Лена Бориславова. Тя не пожела да даде по-голяма конкретика за имената в списъка на премиера. 

Бойко Кичуков

Преди два дни премиерът съобщи на брифинг част от имената, които ще даде на прокуратурата, за да се извършат разследвания спрямо тях.