0

С АЩ се съгласиха да предоставят една рота "Страйкър" – това е силен знак към нашите съюзници. Това съобщи премиерът Кирил Петко след срещата с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Ротата е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин, допълни Петков.

"Войната, която Путин започна, постави цяла Европа в риск. Българското правителство има за цел да усили нашата защити. С г-н Остин говорихме и за военната мобилност. Логистиката е също толкова важна, колкото и военната техника", каза Петков. "Не е обсъждан въпросът за изпращането на военни сили в Украйна", подчерта Кирил Петков. "Искам да благодаря на секретаря на отбраната на САЩ, че в този критичен истинска съюзническа подкрепа на България. За съжаление, вече няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Нашата сигурност е в колективната отбрана с нашите съюзници в НАТО. Ние сме НАТО", подчерта премиерът. "В последните 3 седмици се научихме, че само когато съюзниците от НАТО и ЕС говорим в един глас, само тогава нашата сигурност е повишена. Това е вярно не само на Източния фланг, но и сигурността в Черно море", отговори Петков на въпрос за сигурността на черноморския басейн на фона на инвазията на Русия в Украйна.

"Руската агресия сплоти НАТО и Европа. Силно впечатлени сме от куража и решителността на украинския народ. Тяхната борба е от критично значение за Международния ред и за общите ценности, които САЩ и България споделят. Лично видях как тези ценности се отразяват в топлото посрещане, което ни бе оказано. Ние приветстваме всичко, което правите за да изпратите хуманитарна помощ на украинските граждани. Благодарим на България, че ще бъде една рамкова държава