0

П ремиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова са под карантина. Това съобщи Нова телевизия, позовавайки се на информация от пресцентъра на Министерския съвет. 

Причината е, че те са контактни на председателя на парламента Никола Минчев, който вчера даде положителна проба за коронавирус след Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Той се почувствал зле след заседанието. Тестът му за ковид се оказал положителен. През следващите дни Минчев ще участва в заседанията на парламента дистанционно според правилника на Народното събрание.

Очаква се Столичната здравна служба да реши дали да постави под карантина и другите участници в КСНС при президента като контактни. В момента всеки, стоял в затворено помещение повече от 15 минути с доказано заразен, е контактен, а карантината за него е с продължителност 10 дни. Пред БТА д-р Данчо Пенчев потвърди, че законът ще бъде спазен и участниците в КСНС ще бъдат поставени под карантина.

По-рано днес лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов съобщи, че си е направил тест от аптеката, който е отрицател. По думите му, ако РЗИ му наложи 10-дневна карантина, той ще бъде принуден да я спази. „Такива са правилата и такива са законите, които са глупави. Но не разбирам на каква основа ще ми наложат карантина, при условие, че тестовете показват, че съм здрав”, каза още той.

Днес премиерът Кирил Петков трябваше да се срещне с ръководствата на петте национално представителни работодателски организации (Асоциация на Индустриалния капитал в България; Българска стопанска камара; Българска търговско-промишлена палата; Конфедерация на работодателите и индустриалците в България; Съюз за Стопанска Инициатива), както и с ръководството на Българската асоциация на металургичната индустрия. Поводът - високите цени на електроенергията за тях и газа. Работодателските организации продължават да настояват за по-високи компенсации заради скъпия ток и ясен план за излизане от кризата.