0

Ч асове преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел премиерът Кирил Петков увери, че ще си спази думата и ще остави решението за Северна Македония на парламента.

"Това решение трябва да се вземе от българския парламент. Аз си държа на думата, така че независимо кой какво ще иска от мен, всички тези мантри за слабост, за натиск, за предателство, за какво ли не. Аз лично харесвам френското предложение, виждам в него, че конституцията ще се промени преди да започне преговорния процес. Дискриминацията и езикът на омразата ще може през целия период на времето, ние да спираме техния процес, ако не се справят. Това е много добро предложение, не мисля, че друго такова може да има. И въпреки всичко - когато давам дума, че само българския парламент ще даде отговор на този въпрос, и решението - аз ще си спазя думата, независимо какво ще се случи днес", каза Петков.

Няма хипотетична възможност за друго, защото си държа на думата. Аз съм премиер на България и когато кажа нещо, си спазвам думата. Това, на което се надявам обаче, е че следващите дни ще имаме решение на Народното събрание. Вярвам, че имаме исторически момент в момента да можем да запазим всичките си български интереси, заяви той. Това е възможност дори следващи правителства да продължават да работят в тази нова рамка, допълни Петков.

През цялото време темата Северна Македония беше "мъглата", която се спускаше само с една цел - да разклащат правителството, за да крадат милиарди. Само, че ние казахме "няма да ви дадем милиардите" и не се съгласяваме с номинациите ви за БНБ и РСМ остана в нищото, а голямата теза бе "ама той ще предаде" - за днешния ден ставаше дума, и ще видите, че ще изляза със същата позиция, с която влизам", каза пред журналисти премиерът.

Нещо, което трябва да кажа на опозицията - не може да излизаш пред телевизията да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и в следващия момент да блокираш Комисията, това е подлост. Не мога да повярвам, че не могат да направят втори ден кворум, нали сте много силни и стабилни. Страх ги е, те са страхливци, само манипулират, ако имат позиция да заседават в Комисията", заяви Кирил Петков.

Или сте страхливци, или сте крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да откраднете едни милиарди, или сте държавници - ако сте такива, отидете на Комисията, за да се вземе правилното решение, допълни той. Ще кажа на европейските ни партньори, докато българското правителство не вземе решени, позицията ни остава такава каквато е, допълни той.

Двойствеността е типична за г-н Борисов, каза Петков.

„Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места. Ако си президент на място викаш КСНС, служби, партии, сядаме, обсъждаме и излизаме, но не. Това било работа на правителството, на премиера. Маските паднаха, омръзна ми от страхливци", каза още той.