0

Л идерът на партия „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, се появи на трейлъра на документалния филм за алпиниста Боян Петров „Отново съм тук“, чиято премиера е на 29 ноември в кино „Люмиер“. Петков беше един от основните двигатели на спасителната акция в Хималаите, където алпинистът изчезна безследно в подножието на Шиша Пангма.

По време на акцията се случи нещо без прецедент – Китай разреши на непалски спасителен хеликоптер да лети на нейна територия, а китайски и непалски алпинисти направиха опит да открият Боян.
Режисьорката на филма Поли Генчева, която е и продуцент, и сценарист, зави пред „Телеграф“, че хората знаят адски малко за ролята на Кирил Петков в спасителната акция, и че никога нито той, нито екипът са спекулирали с това.

Поли Генчева посвещава години на филма за Боян Петров. Снимките започват веднага след катастрофата на алпиниста в Кресненското дефиле, когато едва не загубва живота си. Цялата подготовка за експедицията минава пред камерата на оператора Красимир Андонов. Идеята на тримата е Боян да „загрее“ на Шиша и след това да заснемат неговия опит да покори Еверест. За съжаление „джуджето“ погубва Боян.

Поли Генчева обикаля в продължение на повече от две години по целия свят, за да намери всички участници в експедицията до Шиша Пангма, които разкриват уникални подробности и за Боян като характер, и като последни стъпки към върха.

Благодарение на снимките от хеликоптера, която спасителната експедиция използва, се разкрива и вероятната причина за гибелта на Боян. Каква е тя, ще разберем от самия филм, обещават от екипа.

Режисьор, сценарист и продуцент на „Отново съм тук“ е Поли Генчева, съсценарист и монтажист е Нина Алтъпармакова, музиката е на Георги Стрезов.

Преди дни в интервю за "Телеграф" Генчева разказа за повече за филма. 

Кирил Петков, Поли Генчева, Петко Петков (баща на Кирил Петков) и Красимир Андонов (оператор на филма) в подножието на връх Еверест.

 Кирил Петков, Поли Генчева, Петко Петков (баща на Кирил Петков) и Красимир Андонов (оператор на филма) в подножието на връх Еверест.
Личен архив на Поли Генчева