0

Р ешението за изгонването на руските дипломати не е мое. Това обяви премиерът Кирил Петков преди изслувашването в парламента по темата. 

По казуса имало междуведомствен доклад на външно министерство решение на Съвета по сигурността към Министерския съвет. 

"Това, което сега ще разкажа на депутатите е абсолютно хронология. Решението, което се случи вчера, не е мое, то е на базата на този Съвет, на три доклада на ДАНС, всички институции, които отговарят за сигурността и факта, че МВнР отговаря за това. Тези доклади датират от май, юни, имаме отделни информации още през март", обясни Петков.

По време на изслушването чухме всички служби. Ясно стана, че това е доста дълъг процес, който е започнал през март. Първите доклади са от март, после април, май, юни.. Имахме Съвет по сигурността с всички служби и доста от министрите. В момента не сме в нормална ситуация, войната в Украйна предизвика нова ситуация в целия ЕС, а Русия беше обявила България за вражеска страна. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков, след като близо 3 часа депутатите изслушваха него и шефовете на службите.

Премиерът допълни, че се е изяснило каква е ролята му в решението.

"Много ясно беше докладвано, че аз, като министър-председател, съм оглавявал Съвета за сигурност, но реално отделните доклади, има 3 доклада на ДАНС, има доклад от МВнР, който е свикан на база на междуведомствена група. Има оперативно заседание на Министерски съвет, където това е дискутирано. Има един много дълъг процес, който се е случвал и който завърши с това Министерство на външните работи да направи отзоваването във вчерашния ден", каза той.

Петков определи обвиненията, че е взел решението еднолично като "опит за политически маневри". Надявам се, че след днешното изслушване, след като изслушахме всички служби и те потвърдиха това, което ви казвам, реално депутатите се запознах с истината, заяви премиерът в оставка.

Кирил Петков отбеляза, че всички са се фокусирали върху големия брой изгонени руски дипломати и служители на посолството.

"А реално руското посолство продължава да има над 40 служители. Това всъщност е голяма бройка в сравнение с много от европейските държави", добави премиерът.