0

А ко Русия влезе в Украйна, последва ответна реакция и Москва спре газа за Европа, за нас ще бъде голям удар, но имаме план как да запазим енергийната сигурност на България. Това заяви премиерът Кирил Петков, пред бтв. Аз вече съм в разговори с Европейската комисия. Ако се стигне до такава екстремална развръзка, ще спрем частично износа на ток, така че българските домакинства да имат достатъчно енергия. Обследват се варианти за втечнен газ", обясни министър-председателят и уточни, че това ще бъде една от коментираните теми в САЩ от вицепремиера Асен Василев. Той уточни, че АЕЦ-Козлодуй има атомно гориво за 2 г. напред.

Петков поясни, че правителството следи ежечасно ситуацията с Украйна. По думите му Русия има необходимия ресурс да нападне, ако реши, но според него проблемът все още може да се реши по дипломатически път. Министър-председателят посочи, че България трябва да бъде сигурен съюзник на ЕС и НАТО.  Ако има разделение в ЕС и НАТО идеята за тези съюза се обезсмисля. За натовските войски обяснихме рамкова държава България, с български батальон, а дефицитите ги попълваме със съюзнически войски. Но тези дефицити ясно ги отразяваме кои са и ще бъдат под българско командване, заяви Петков. Премиерът разкритикува как е управлявана армията през последните години и увери, че ще се инвестира в слабите места.

Относно корупцията премиерът беше категоричен, че потенциалът на българската икономика ще се отключи, ако се реши проблемът с нея по високите етажи на властта. В момента правителството правело списък с българи, живеещи в чужбина, които имат образование да работят в КПКОНПИ и останалите служби срещу корупцията. По думите му, за да се изчисти системата са необходими независими хора, които да нямат свързаност с разследваните лица.

Петков отново отсече, че няма доверие на главния прокурор Иван Гешев. "Той си е бил с тези хора, бил си е на барове с тях. Шансът този човек да се събуди една сутрин и да започне да изчиства системата е нула". Министър-председателят каза, че най-бързият вариант е, ако Гешев сам си подаде оставката, иначе процедурата ще бъде задействана чрез съдебната реформа.

Относно "Барселонагейт" Петков коментира, че в доклада на испанските власти има снимка на бившия премиер Бойко Борисов. Той допълни, че не е видял с очите си въпросната фотография, но са му казали за нея. Петков обясни още, че самото име на Борисов не се споменава в документите, които са получени в МВР. В тях обаче имало данни за пране на 5 млн. евро. "Не съм видял страницата, но ми казаха, че в доклада е имало снимка на г-н Борисов. Не е свързано с точно обвинение, но е факт, че испанските власти са я включили. Хората не искат да правят дипломатически скандал, те са ни дали някаква информация, за да може българските власти да си свършат работата. Колко време още ще чакаме някой друг да ни подава информация, а ние да не правим нищо. Както Пеевски каза за "Магнитски", че американските власти са се объркали, сега ГЕРБ сигурно ще кажат, че и испанските власти са се объркали", допълни още Петков.

По думите му чрез доклада, испанските власти казват, че има голяма вероятност за пране на пари. "Tези 5 млн.ево са свързани с високопоставени политици. Това са испанските власти, не са медиите. Ето сега прокуратурата може да се задейства, нали ни критикуваха, че нашата информация е само на база медийни публикации", каза още премиерът Кирил Петков.

Той беше категоричен, че прокуратурата трябва веднага да започне да разследва данните от доклада за пране на пари. Петков допълни, че очаква оставката на главния прокурор.