0

К лючов ден в политическия живот на страната. Шест месеца след като "Продължаваме промяната" спечели изборите и създаде коалиционен кабинет заедно с БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ", в Народното събрание се обсъжда вот на недоверие към правителството.

Той беше внесен от ГЕРБ заради провал във финансовата и икономическата политика на страната.

Парламентарната математика към момента сочи успех на опозицията, с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", както  и "Има такъв народ", които напуснаха коалицията и заявиха, че ще гласуват срещу правителството на Кирил Петков.

Към момента гласовете в парламента за вота на недоверие са 125, което е достатъчно правителството да падне.

115 са гласовете в подкрепа на кабинета "Петков" заедно с отцепилите се депутати от ИТН, 6 гласа не достигат засега, за да се обърне вотът.

При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на "Продължаваме промяната".

Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание.

В случай че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори.

Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите днес.