0

К метът на Ловеч Корнелия Маринова обжалва решение на общинския съвет, с което той определи площад в града да бъде кръстен на противоречивия свещеноиконом Кръстю Никифоров, широко познат като поп Кръстю.

„След като в края на септември миналата година се зарадвахме на новината за най-накрая взетото решение за именуването на площада пред Художествената галерия в кв. „Вароша“, гр. Ловеч, с името „Свещеноиконом Кръстю Никифоров“, радостта ни бе помрачена от факта, че не друг, а самият кмет на Ловеч оспорва взетото решение“, съобщи специализираният църковно-православен сайт Двери.

Изданието припомня, че Българската православна църква от десетилетия се бори за изчистването на името на поп Кръстю, който според нея несправедливо е белязан с унизителното название „предателя на Левски“.

От 2003 до 2021 г. са направени множество предложения площадът пред галерията в кв. „Вароша“ да се именува на иконом Кръстю Тотев Никифоров. Мотивите за това са, че поп Кръстю е патриот и просветител, борец за църковно-национална независимост и социална справедливост.

Според една от тезите поп Кръстю влиза в противоречие с някои членове на местния революционен комитет, които впоследствие хвърлят срамното обвинение по него. Тогавашният печат бързо прихваща клюката, което допринася за дълъг период от време петното да не може да бъде почистено.

Противоречията обаче не стихват, както става ясно от конфликта около кръщаването на площада. Първото предложение на църквата до общинския съвет е от 2003 г. по случай сто шестдесет и пет години от рождението на свещеника, но отпада по формалната причина, че „пространството пред художествена галерия „Вароша“ е тротоарно уширение и като такова то не би могло да се именува като площад“.

Второто предложение е от 2013 г. от името на Регионален исторически музей – Ловеч, но местните старейшини отхвърлят с мотива, че личността на поп Кръстю е исторически твърде противоречива.

Третото предложение е от началото на 2021 г., когато кметът Корнелия Маринова заема позицията, че „отношението към свещеноиконом Кръстю Никифоров продължава да не е еднозначно“.

След дълги крамоли дали да се проведе специална научна конференция, която „веднъж завинаги“ да определи предател ли е поп Кръстю или не, в крайна сметка през септември общинският съвет решава площадът в кв. „Вароша“ да бъде кръстен на него.

През октомври кметът връща решението с процедурни мотиви, но старейшините го прегласуват. Така в началото на годината решението за именуването на площада отива в съда, който предстои да се произнесе по въпроса.