0

Р уският княз Никита Лобанов Ростовски донесе на цар Симеон два куфара, пълни с английски порцеланови сервизи и колекционерски картини, сред които и платно на Фердинанд. Те ще бъдат поставени в двореца в Царска Бистрица.

„Симеон в момента е в Мадрид, но аз ги оставих на хора, които се грижат за сградата. Постоянно му нося подаръци от Лондон, защото английското кралско семейство, което сега се казва Уиндзор, всъщност е Кобурггота“, разказа в специално интервю пред „Телеграф“ княз Ростовски.

„Английската кралска фамилия е Кобурггота, защото мъжът на кралица Виктория беше чичо на цар Борис. Те са роднини на Симеон“, обясни князът. Той призна, че редовно купува и подарява на Сакскобургготски мемориални сервизи и други предмети с изображенията например на кралица Виктория. Преди време порцелановите изделия и картините били подреждани в двореца „Врана“. Веднъж обаче служителка от имота в Бистрица засякла княза и го помолила: „Моля ви, подарете нещо и за нас. Тук е толкова празно. Много е било крадено“, разказа Ростовски. Така при посещението си у нас сега князът купил много порцеланови сервизи и ги дарил на двореца в Бистрица.

Наследникът на една от най-старите аристократични руски фамилии беше за няколко дни у нас по покана на лидера на партия АБВ Румен Петков, за да се включи в честванията по повод 144 г. от обявяването на Руско-турската освободителна война и Плевенската епопея. „Идвам всяка година, това е история и трябва да се помни“, сподели княз Ростовски. Той разказа, че всички посетители във „Врана“ могат да видят негови много любопитни снимки и с княгиня Калина, дъщеря на цар Симеон. „Калина е много ексцентрична. Имаме снимки с един папагал, който кацва ту на нейната глава, ту на моята“, през смях сподели Ростовски.

Четете интервюто с княз Ростовски на в понеделнишкия брой на вестник „Телеграф“.