0

К оледен град отваря врати от петък в София, съобщиха пред „Телеграф“ от Столичната община. За десета поредна година Немският коледен базар ще посреща гостите си в Градската градина до Народния театър „Иван Вазов“. Официалното му откриване ще бъде от 18,00 часа в петък, а коледното градче ще посреща гости до 20 декември.

Достъпът до него ще се осъществява само със зелен сертификат, обясниха организаторите му.

Дървени къщички, украсени с коледни светлини и борови клонки, предлагат на посетителите голям избор от стоки, които носят духа на немската Коледа. Аромат на греяно вино, печени вурстове, традиционният щолен и меденки, канела и ванилия ще посрещнат и тази година гостите. Коледният базар в София пренася традиция на повече от 6 века от Германия.

Градчета, които ще ни потопят в духа на Коледа, ще има на много места в България. Базарът във Велико Търново отваря врати на 26 ноември и ще работи до първите дни на новата 2022 г. На него ще има всичко - дрехи, лакомства, греяно вино и суджуци, бижута и всякакви други джунджурии. С оглед спазване на нормите на безопасност посетителите ще се движат в два коридора - на влизане и на излизане от базара, като целта е потоците да не се смесват и да няма струпване на много хора. Очаква се на няколко места във Варна да има базари, ако ситуацията с вируса е добра. Дървените къщички, които традиционно предлагат сувенири, храна и вино на площад „Независимост“ във Варна, ще радват гостите и жителите на града. Базарът обикновено се провежда от 5 декември от настоящата до 10 януари на следващата година. Гвоздеят на забавлението са огромни пързалки с истински лед, на които ще могат да се забавляват малки и големи.

Коледният базар в Русе пък ще посрещне първите си посетители на 22 ноември. За втора поредна година традиционните къщички ще бъдат разположени на площад „Света Троица“ пред сградата на операта и до ледената пързалка. За разлика от миналата година, когато заради пандемията бяха монтирани само осем търговски павилиона, сега те ще са 26. Движението ще е еднопосочно, за да се избегнат струпвания на хора. Град Добрич организира коледен базар на площад „Свобода“ в периода от 6 декември г. до 2 януари 2022 г. Ще могат да се разгледат 11 къщички от по 6 кв. м, 3 по 12 кв. м и 8 места за търговия с картички и сурвакници.

Днес първите си посетители ще посрещне коледният базар в Шумен. По традиция в централната част на града ще има павилиони на български производители, предлагащи лакомства, дрехи, подаръци, играчки и коледно бистро с вино и мезета.

Без скара и бира на площада в Благоевград

Без коледен базар на открито ще е Благоевград през тази зима.“Скара-бира няма да има тази година, а за следващата ще видим“, заяви кметът Илко Стоянов. Решено е тази година да няма сглобяеми механи на площада. „Коледен базар ще има, но замисляме той да е във фоайето на зала „22 септември“ при спазване на всички противоепидемични мерки“, отбелязва още той.

Без коледни базари ще преминат предстоящите празници в Кюстендилско. Най-вероятно и тази година ще бъде като предишната, ще се заложи предимно на благотворителност. В началото на декември по традиция дейни кюстендилки организират базар за коледни сладки в центъра на града. „През предходните две години каузите ни бяха насочени да подпомогнем лечението на две дечица. Тази година традицията ще бъде спазена въпреки пандемията, естествено и при спазване на всички противоепидемични мерки“, коментира една от дейните участнички. Традиционният коледен базар в Хасково още е под въпрос заради пандемията. “От една страна, не знам какви ще са мерките през декември и януари. От друга страна, миналата година имаше много слаб интерес от хасковлии. Хората по сергиите отчетоха незначителни обороти и не е ясно дали изобщо ще има желаещи“, казаха от общината.