0

В секи ден по една къща гори заради калпав и непочистен комин. От началото на годината до момента са станали 25 огнени инцидента, казаха от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ пред „Телеграф“.

Оттам посочиха още, че заради духалки, печки, елуреди и всякакви нагряващи джаджи са избухнали още 74 пожара. Само за десетина дни поне четири семейства от различни краища на България останаха без покрив над главата си заради комини.

„При пожар трябва да запазим самообладание, защото паниката ще ни попречи да действаме правилно. Помнете, че имате максимум две минути, за да напуснете горящото си жилище. Не скачайте през прозореца и балкона, не се спускайте по водосточни тръби и не използвайте асансьора. Ако вратата или дръжката й са горещи, ако излиза силен дим под и около нея, не я отваряйте – огънят е близо. Ако не можете да се евакуирате безопасно, използвайте дрехи, мокри кърпи или други подръчни материали, за да уплътните около вратата“, посъветва говорителят на ГДПЗН Валентин Кръстев.

62-годишен жител на град Гурково е починал след масиран инфаркт в дома си, тялото е било открито от пожарникари, които се отзовали на сигнал за пожар в имота. Според участници в гасенето пожарът в дома на самотно живеещия Веселин Василев е тръгнал от печка на дърва и въглища, чиято вратичка жертвата е оставила отворена. Това е втори случай за пожари в жилища след здравословни проблеми на собствениците им на територията на Старозагорска област от началото на годината. Предишният беше на улица „Мильо Милушев“ 19 в град Шипка на 18 януари, тогава след гасенето бе намерено тялото на самотно живеещия в къщата 61-годишен инвалид Тенчо Лозанов.

В неделя в село Долно Брягово, община Маджарово, в къща, която се обитава от 24-годишен млад мъж, се запалил коминът. Собственикът напълнил догоре печката с дърва и въглища и си легнал. Събудил се от силно пращене откъм комина. За щастие успял да излезе невредим навън. Поне 7 са пожарите, възникнали от комини в региона от началото на отоплителния сезон.

Преди броени дни се подпали жилищна кооперация на ул. "Гладстон" в центъра на Бургас. Огънят тръгнал от мансардния етаж и само бързата реакция на пожарникарите предотврати стихията да плъзне по етажите надолу.

На 18 януари в Поморие изгоря фургон, пригоден за жилищни нужди. В него живеела 28-годишна жена с двете си деца. Семейството се спасило като по чудо, но фургонът е изпепелен. Искрата пламнала от печката с твърдо гориво, която жената оставила незагасена през нощта. 

За щастие инцидентът се размина без пострадали, но целият блок беше обгазен. 

На 15 януари пламна и апартамент в блок 519 в жк“Меден рудник“, а майка и дъщеря останаха на улицата.  Няколко дни по-рано възрастна жена загина при пожар в дома си в бургаския квартал „Банево“.  Установено е, че пожарът е тръгнал от печка с твърдо гориво в стаята, където спяла 79-годишната жена. 

През последните дни в област Пазарджик се увеличават възникналите пожари в жилищни сгради, при които често има пострадали и загинали хора. Поредният фатален случай е от понеделник в брациговското село Равногор, където в дома си е загинал 60-годишен мъж.

Зачестяват случаите на пожари с унищожаването на жилища във Варна, като последният горя в жилищен блок в квартал „Младост“. 67-годишен мъж запалил газова бутилка с приставка за отопление, откъдето тръгват пламъците. Огънят бързо е обхванал жилището му, като се е пренесъл и два етажа над него.

И в новогодишната нощ огнеборците в Русе бяха на крак. В първите минути на 2022-а те гасиха щъркелово гнездо, намиращо се на електрически стълб.

Преди няколко дни 85-годишна жена се задуши в дома си в квартал „ДЗС“. Жената се отоплявала с електрическа печка, тип духалка, и пламъците тръгнали от нея.

Неправилно ползване на отоплителни уреди и строителна неизправност в комините са основните причина за пожарите, които възникват през последните месеци в Кюстендилско, обяви пред „Телеграф“ директорът на РДБПЗН – Кюстендил, комисар Светослав Георгиев. В началото на тази година самотен баща и 9-годишната му дъщеричка останаха без покрив над главите си в кочериновското село Боровец, същата съдба имаха и три семейства, чиято къща беше опожарена в дупнишкото село Бистрица. Друго семейство остана без дом, след като огън погълна къща в бобовдолското село Голяма Фуча.

Най-честите причини през есенно-зимния сезон на територията на Великотърновска област са причинени от небрежност при боравене с отоплителни уреди: електрически и на твърдо гориво, пукнати комини, които стават причина за изхвръкване на искра, която подпалва гредите на тавана, а оттам и на цялата сграда.

Пожарната съветва: Проверявайте кухнята с особено внимание

През зимните месеци и с понижаване на температурите се повишава рискът от пожари. Предпоставките за това са неправилното и небрежно използване на различни видове отоплителни, нагревателни и кухненски уреди. Експертите препоръчват да се следват няколко лесни правила, чрез които да се повиши безопасността в нашия дом. Добре е да проверим изправността на електрическите, газовите и другите отоплителни уреди, които ползваме всекидневно. Особено внимание трябва да отделим на безопасността в кухненското помещение. Необходимо е редовно да почистваме от натрупаните мазнини фурната, скарата, печката, котлоните и абсорбатора. Не бива да претоварваме електрическата инсталация, като избягваме да използваме едновременно голям брой удължители и разклонители. Горими предмети и горива не се поставят близо до нагревателен или отоплителен уред.