0

М инистърът на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова нареди на Комисията за защита на потребителите (КЗП) да извърши проверки на цената на хляба в цялата страна. От 2 юли до 5 юли са направени над 100 проверки в над 30 града в различни по големина магазини, съобщиха от министерството.

От протоколите на КЗП става ясно, че част от търговските вериги са намалили цените с 20 на сто на всички видове хляб във всички градове, в които имат магазини. Това не се дължи на промоция, тъй като такава се прави само на определена стока за по няколко дни, посочват от министерството. Сегашното намаление е за целия асортимент и то трайно, обясняват от ведомството.

Резултатите от проверките показват, че в някои по-малки хранителни магазини цените са близки или дори по-ниски от тези във веригите. Например в хранителен магазин във Враца бял хляб от 700 грама се продава за 1,40 лв., типов хляб от 700 грама за 1,30 лв. В Монтана в малък магазин бял хляб 700 грама струва 1,60 лв., а хляб "Добруджа" - 1,50 лв., допълват още от министерството.



"Очевидно премахването на ДДС на хляба започва да дава резултат. Всички опити тази мярка да бъде оспорвана или злонамерено тълкувана като промоция се провалиха. Няма как стотици магазини в цялата страна да обявят едновременно промоция на всички видове хляб с едно и също намаление. За нас инфлацията, цените, доходите и компенсаторните мерки с грижа за хората си остават задача номер едно", заяви вицепремиерът Нинова.