0

З апочва работата по консервацията на мозаечното пано с надпис „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“. То се намира в центъра на купола на бузлуджанския мемориал, съобщи пред „Телеграф“ арх. Дора Иванова, председател на фондация „Проект Бузлуджа“.

Паното е с огромен размер, диаметърът му е 8 м, а височината, на която ще работят специалистите по консервацията, надхвърля 12 м. За целта ще бъде изградена модулна платформа с тегло от около 7 тона.  

Централното пано е реализирано по проект на художниците проф. Владислав Паскалев (ученик на Илия Бешков) и Кънчо Кънев, който от близо 3 десетилетия живее и работи в Хага.

За да започне възможно най-бързо консервационният процес, от „Проект Бузлуджа“ са отправили апел за събирането на екип от доброволци, които на 20 и 21 май да пренесат модулната конструкция във вътрешността на мегамонумента. В апела се изразява надеждата, че поне 20 души ще се включат безвъзмездно в поредния етап от подготовката за осигуряване на достъп в паметника на културата още това лято.

При извършения през миналата седмица първоначален оглед екипът на д-р Никифор Харалампиев от катедра „Реставрация“ на НХА е установил, че има множество отделящи се тесери, както и сериозно разслояване между лепилния слой и циментовата основа. 

Позлатата е в изключително деликатно състояние, тя е буквално като крило на пеперуда и това е и причината мозайката да изглежда зелена, а не златна, както е в оригинален вид – просто златото е почти изцяло отмито, коментира д-р Харалампиев. За него и колегите му било изненадващо, че кръгът в центъра е бил направен върху огледална подложка, което създавало ефект на „светене“, подобно на витраж. Очаква се международният екип от специалисти по консервация и реставрация да пристигне на 27 май.