0

О т Националната следствена служба дадоха подробности за случилата се катастрофа на АМ “Струма”, при която загинаха 45 души в автобус. От НСлС съобщават, че няма очевидци на катастрофата. Разпитани са само двама от оцелелите в Пирогов, които са дали точни и ясни показания, които напълно се припокриват. Направени са вече аутопсиите, които показват, че всички са починали вследствие от задушаване. Назначени са всички експертизи по случая и според представители на прокуратурата основната версия е човешка грешка. Относно пътната настилка и знаците те съобщиха, че тя не само е неясна, но и опасна.

Във връзка с тиражираната версия, че в автобусът е било превозвано контрабандно гориво в туби е категорично отхвърлена, казаха от прокуратурата. Отхвърлена е и версията за терористичен акт.

По думите на говорителят на главния прокурор Сийка Милева един от оцелелите след катастрофата на АМ "Струма" твърди, че спасените пътници не са седем, а осем. Тя подчерта, че твърдението на оцелелия мъж може да се дължи на "недобър спомен". Фактите обаче показват, че в автобуса са намерени 44 тела на загинали, а не както се смяташе досега - 45.

"Телата със сигурност бяха 44. Изследваните също са толкова. Граничният контрол на КПП "Капитан Андреево" е фиксирал 52-ма пътници в автобуса. Остава варианта някой от пътуващите по списък да се е прекачил в друг автобус", поясни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Български следовател и прокурор заминават утре за Скопие. „Ще занесат молбата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините. Ще сравняваме с ДНК профилите на жертвите, изготвени от нашите медици”, добави той.