0

"Имаше спекулации за терористичен акт или експлозия с туби от нафта, които се разпространиха в нашите медии. Добре е, че прокурорът Сарафов сложи край на тези спекулации. В действителност и аз мога да дам сведения, че на мястото на инцидента видях няколко туби, които обаче бяха празни и не бяха засегнати от пожара.". Това заяви главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески Йовевски пред Нова ТВ, в чийто ефир коментира версиите за най-тежкия пътен инцидент на Балканите, при който на магистрала "Струма" изгоря северномакедонски автобус и загинаха десетки хора, цели фамилии.

От вашите следователи разбрах къде точно са се намирали тези туби в автобуса - в близост до мотора, а моторът беше най-малко засегнат, защото пожарът е избухнал в предната част на автобуса

От друга страна фактите сочат, че фирмата която е извършила превоза, е имала нередовна документация от една страна, а от друга - може да се каже, че е имало преминаване на пътниците между автобусите във времето за почивка. Да, този автобус няма лиценз, но в случая лицензът не е проблем за тази катастрофа", каза още той. 

Ако ние в Македония повдигнем обвинение, при липсата на 44 живота, само за липсата на разрешително, хората ще кажат, че си играем

Сега наш приоритет е да помогнем на българската прокуратура, а когато утвърдим, че тук някой е извършил престъпление, може да има и фалшифициране на определена документация, ние ще ги преследваме", допълни още Йовевски. 



Той обясни, че няма да има македонски следователи, които да се бъркат в работата на българската прокуратура. 

"Но тъй като става въпрос за македонски автобус и македонски граждани, е необходимо да бъдат доставени повече данни на територията на Република Северна Македония", каза още Йовевски.