0

Н омерата на извлечения от лицензи, регистрирани в Митническата администрация на Северна Македония не са били за автобуса на "Беса Транс", който катастрофира и изгоря на магистрала „Струма“. Това означава, че превозвачът незаконно е използвал удостоверение от друго превозно средство и умишлено е нарушил Закона за автомобилните превози, смятат от Министерството на транспорта и съобщенията в Скопие.

„Беса Транс” не са разполагали с лиценз за международен превоз на пътници за този автобус и той не е регистриран в електронната база данни на Министерството на транспорта и съобщенията, уточняват от ведомството. От македонското министерство поясняват: „Номерът 007017 е номер на лиценз на превозвача „Беса Транс БТБ“ за извършване на международен превоз на пътници. Номерът 22679, с който се спекулира в някои македонски медии и който е използван от изгорелия автобус на излизане от страната, е регистрационен номер на друго превозно средство, с други номера, също собственост на фирмата „Беса Транс“.

Министерството на транспорта и съобщенията също така категорично отрича спекулациите, публикувани от някои медии, и посочва, че вече няколко пъти са информирали, че изгорелият автобус не е докладван от собственика в електронната база данни на Министерството. 'Съгласно Закона за автомобилните превози, чл.11 ал.1 е посочено, че превозвачът може да започне превоз на пътници във вътрешно и международно пътно движение, след като получи лиценз за фирмата и удостоверение за свидетелство за МПС. Затова вече информирахме, че Министерството на транспорта и съобщенията е отнело лиценза за експлоатация на превозвача „Беса Транс БТБ“, пишат от ведомството.