0

„Не е за гледане там. Такова нещо не съм виждал. Хората са скупчени, на въглен са. Сега трябва да се идентифицират”. Това коментира вътрешният министър Бойко Рашков на извънреден брифинг относно жестоката катстотрофа на магистрала Струма.

Най-малко 46 души загинаха, след като автобус с македонска регистрация се запали тази нощ. Пламъците избухнали след удар на превозното средство в мантинелата. Сред жертвите има 12 деца. 7 души са в болница.

Вътрешният министър Бойко Рашков, премиерът Стефан Янев и директорът на НСлС Борислав Сарафов са на място. „Мантинелата е отнесена от автобуса. Напълно е възможно това запалване да се е получило в резултат на допира с мантинелата. Но това са наши версии”, заяви Рашков. По думите му за момента няма водеща версия за инцидента. 

Премиерът Стефан Янев добави: "Една огромна трагедия, която ни разтърси. Нямаме какво хубаво да кажем. Това е трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред държавата да реагира бързо. Най-напред да се разследват причините за смъртта на 46 човека и какви грижи да се положат за оцелелите”.

„Надяваме се, че ще изведем поуки и занапред да не допускаме подобни инциденти. Води се разследване”, допълни Янев, който посочи, че разследващите трябва да установят и посочат чии граждани са жертвите.

Две са версиите, по които се работи към момента във връзка с инцидента на АМ „Струма”. Това заяви директорът на НСлС Борислав Сарафов. По думите му става въпрос за техническа неизправност или човешка грешка, довела до трагедията. „Телата са изгорели до неузнаваемост, предстои да се вземат проби, за да се установи самоличността на всеки един. Засега нямаме информация в автобуса да са пътували български граждани”, обясни той.