0

С таваме свидетели на парад на лицемерието в Народното събрание. С тези думи се обърна към депутатите председателят на ПГ на “Възраждане” Костадин Костадинов. 

Той заяви, че вече няколко дни очаква да чуе коментари и бурни обсъждания за война, подобна на тази в Украйна - конфликтът в Ирак, където Турция нахлува в неделя вечерта. Попита защо не се обсъжда изпращането на оръжия и за тази страна. 

По думите му вчера, по време на срещата между законодателната власт и министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, е видял “как българските управляващи се огъват пред външния министър на една чужда държава”. 

Костадинов посочи, че ако от ДБ настояват да се изпратят оръжия за Украйна, от “Възраждане” ще дадат своята подкрепа, но само ако депутатите от “Демократична България” лично ги занесат във воюващата страна и се включат като доброволци на бойното поле. 

“Закачката” му бе по повод думите на председателя на ДБ Христо Иванов, който за пореден път призова за военна помощ за Украйна. Той посочи, че от парламентарната група няма да подкрепят предложението на ПП за изпращане на “техника за защита”, тъй като изискват изрично да бъде упоменато, че воюващата с Русия страна 
ще получи оръжия, с които да се отбранява. 

По думите му е необходимо действие срещу противозаконната агресия на Руската федерация, тъй като от това зависи как ще изглежда международния ред в Европа 
“Изисква се не мир, който да настъпи в резултат от успешната агресия на Русия, тъй като тогава ще има списък от страни, които да са следващи обекти. Уплашена обявила сама себе си за малка и страхлива България ще бъде нагоре в списъка”, заяви той. 

Депутатът бе категоричен, че неговите съпартийци отказват да бъдат част от политика, която смалява България и я прави малодушна. Обяви, че още във вторник ще ще се свика коалиционен съвет, който да обсъди въпроса. 

Иначе темата относно оказване на помощ на Украйна - защитна или военна, няма да се гледа и днес в Народното събрание, макар през вчерашната външна комисия, депутатите да са приели проекторешението на ПП за изпращане на техника. 

За военна помощ пък предложения има от ГЕРБ-СДС и ДБ.