0

П редложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за Северна Македония, каза премиерът Димитър Ковачевски на пресконференция след срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел. 

По този начин съседката ни поряза мераците на Еманюел Макрон за започване на преговорите за присъединяване към ЕС.

Ковачевски постави своите условия за приемливо предложение за започване на преговори - ясна формулировка за македонския език в преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла.

Ковачевски обяви позицията на Скопие, докато в София продължават политически игри между партиите дали и как да бъде подкрепено предложението на френското ротационно председателство.

Новината беше съобщена и от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по време на заседание на Комисията по външната политика, който цитира македонските медии: "Приемливо би било за Македония ако има чиста формула в преговорната рамка за македонския език и ясна защита на македонската националност. Исторически искания не могат да бъдат част от преговорната рамка", цитира Йорданов именно македонския премиер.