У казът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен. Това постанови Конституционният съд, съобщи БНР. Решението e прието с 11 гласа. Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение.

Указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен. Това постанови Конституционният съд, съобщи БНР. Решението e прието с 11 гласа. Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение.

Какво пише в мотивите на съдиите, вижте ТУК.

Особеното мнение на Георги Ангелов е по отношение допустимостта на искането. То беше внесено от депутатите от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание за проверка за съответствие с основния закон на президентския указ за назначаването на кабинета „Янев 1“, но само в частта за Петков. Поводът - информация, че е имал и канадско гражданство, а Конституцията не позволя министър да има двойно гражданство. На 12 октомври Конституционният съд отказа да изслуша Петков по делото, днес това бе потвърдено, след като преди дни Петков внесе ново искане за същото.

Ключов документ, обусловил това очаквано решение, беше сертификатът от канадските власти, че Петков престава да е канадски гражданин от 20 август, тоест към датата 10 май той е бил с двойно гражданство, въпреки че е декларирал собственоръчно, че има само българско. Обявеният за противоконституционен указ е от тези, които имат обратно действие. Тоест - атакуваната част е изначално недействителна, което означава, че Петков не е бил министър.

Юридическият спор сега е стабилни ли са актовете, които той е издавал, докато е бил министър. Според част от тях решението не води автоматично до нищожност на актовете на Кирил Петков като министър. И ако някой бъде оспорен, въпросът ще се решава от съдилищата.

Темата по-рано през деня коментира и бившият конституционен съдия Пламен Киров. "От тук насетне за Петков не следва нищо. Следва това, че след като е бил назначен в нарушение на Конституцията, той никога не е бил министър. От тук следват много неща - всички негови актове биха били нищожни, ако някой поиска тази нищожност да бъде прогласена, от което ще следва, че те не пораждат никакви прави последици. Това е процедура вече пред ВАС", заяви Киров", каза експертът. По думите му настоящ нов министър може да въведе нови заповеди със съдържанието на онези, подписани от Петков, но те не могат да действат със задна дата. "Сега могат да завалят оспорвания пред съда от засегнати страни. А Петков трябва да си върне заплатите като министър и командировачните му.", каза още той.

Самият Кирил Петков в пост във фейсбук посочва, че приема решението на КС, но не пропуска да отбележи, че България е загубила частица от своя суверенитет.

Петков за КС: Произнесе се преди изборите, осъзнавайки, че това ще повлияе не само на мен, но и на президента

Самото решение предизвика редица коментари - от това на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, през това на кандидата за президент Анастас Герджиков, до ВМРО, които пък дори се заканиха да внесат жалба пред ВАС.

Лидерът на ГЕРБ: Петков може да не е знаел за двойното гражданство, но Радев да

ВМРО с жалба пред ВАС да анулира всички актове подписани от Петков като министър

Анастас Герджиков: Недопустимо е президентът да нарушава Конституцията