0

К укерите нахлуха в най-известния сайт за онлайн търговия – Ибей. Десетки артикули, свързани с Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, се предлагат за продажба, показа проверка на „Телеграф“.

Антични кукли на кукери се продават в ebay на цена от 50 до 80 долара. Те са изработени през 50-те и 60-те години на миналия век. В обявите се посочва, че фигурите са напълно автентични, изработени от естествени материали – дърво, кожа и вълна, и представят традиционното облекло на кукерите. Едната от куклите е с дървена поставка, на дъното на която още стои етикетът й със старата цена 4,80 лв.

Сред останалите артикули в международния сайт е тениска от „Сурва“, която се продава на цена $11, както и пълен комплект марки от изданието на фестивала през 2004 г. Притежателят на марките е от Италия, като реалната цена за един брой е 80 ст., а той продава целия сет от шест марки за почти два долара. Кукерски чорапи пък се продават за четири долара. Такава е цената и на пощенска картичка от 50-годишния юбилей на „Сурва“. На нея са нарисувани традиционните за кукерите чанове, както и кукерска маска. Картичката е с печата на ЮНЕСКО, тъй като Международният фестивал на маскарадните игри е част от нематериалното културно наследство.

Родните сайтове за нови и употребявани стоки също предлагат кукерски артикули. Така например автентичен детски костюм с дълъг косъм се предлага на цена 800 лв. Изработване на пълен комплект кукерски костюм за възрастен пък излиза около 1500 лв., като това включва горнище, долнище, маска, колан за хлопки, самите хлопки (5 големи и 6 малки). В обявата се посочва, че кожата е ярешка, но може да се направи и от овча. Кукерско палто от дългокосместа коза с подплата върви около 500 лв. Около три стотачки пък струват ръчно изработените кукерски маски. Цената обаче варира. Могат да бъдат намерени и такива за около 100-200 лв., а други минават 600 лв. Колани от естествена кожа, на които се закачват чанове, се продават за 150 лв. Самите хлопки и звънци пък се продават за около 20-30 лв. Срещу 300 лв. може да се намери комплект кукерски гердани. Картини, фигурки и дърворезби с кукери в родните сайтове вървят на цени от 2 до 200 лв.

Цената на кукерските костюми обаче може да скочи на четири- и дори петцифрена сума. От години фермери са превърнали това в бизнес, като отглеждат дългокосмести кози и пръчове и полагат специални грижи за козината им, за да могат след това да я продадат за направата на одежди. Така цената стъпва на поне 6-7 хиляди. Мераклии обаче често пътуват и в чужбина, за да търсят най-добрите кожи за своите костюми. Така цената заедно с изработката може да стъпи над 20 бона. Понякога такива кукерски одежди попадат в арт галерии и на аукциони, където се продават още по-скъпо на ексцентрични колекционери.

Омикрон отмени два фестивала

За трета поредна година Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ няма да се проведе. Първия път причината беше водната криза. Миналата година кукерите не се събраха заради коронавируса, който се оказа пречка и тази година. Заради Омикрон и разрастващата се пета вълна традиционното шествие е отменено. Въпреки това на 13 и 14 януари ще се проведат дефилета, но без обикаляне по домовете. Днес пък най-добрите кукерски състави от Перник ще бъдат в „Борисовата градина“. Пандемията отложи и кукерския фестивал в Благоевград. Според предварителните планове на 13 януари вечерта в с. Садовик трябва да се проведе традиционният сурвакарски празник „Сировичкаре от векове“, а на 15 януари е предвидено събитие в гр. Симитли – „Симитлия – древната земя на кукерите“. Сред останалите предстоящи кукерски събития са международният фестивал „Кукове“ в гр. Раковски на 26 февруари, „Дервишов ден“ и „Кукерландия“, които са предвидени за 6 март съответно в село Церово и село Славовица, Пазарджишко, и в Ямбол.

Пазарджик търси най-старата снимка

Община Пазарджик, Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев“ и Фондация „Арт Ангел“ организират конкурс в търсене на най-старата и автентична снимка на кукери, дервиши или джумали от празника Сирни Заговезни. Могат да участват хора от цялата страна, които имат стари фотографии, като са определени първа, втора и трета награда. Големият победител ще спечели цифров фотоапарат „Сони“ на стойност 1000 лв. Идеята на конкурса е да се съберат интересни фотографии от различни краища на България, които ще бъдат показани после в изложба в библиотеката. След дигитализирането на снимките притежателите им ще могат да си ги получат обратно, а самите фотографии ще бъдат публикувани чрез дигиталната библиотека в „Европеана“. Снимките трябва да са правени до 1995 г., като за първото място ще се класира най-старата по давност. Крайният срок за изпращане на фотографиите е 22 февруари.