0

В секи, който си намира наглед рационални оправдания да не помогне на Украйна, помага на агресора, а сега всички, които се обявяват за принципни, би трябвало да застават на страната на жертвата в конфликта. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в парламента по време на откриването на изложбата: "Стоп на войната в Украйна" със снимки на разрушенията в страната.

Надявам се, че тези снимки ще помогнат на някои от вашите политици не само от парламента, но и от правителството да погледнат тези лица и да си представят за секунда какво се случва в страната ми и най-накрая да вземат правилното решение, заяви дипломатът. „В навечерието на Великден бих искал да кажа и няколко думи за братството. Как може да се смятате за братя - убийци. Как може да вярвате, че някой, който убива и унищожава по време на Страстната седмица е ваш брат”, попита той българските политици.

„Тези, които искат да помогнат и сами са били жертви на агресия, намират начин да помогнат. Тези, които обявяват, че са зад определени принципи и ценности, трябва да помогнат на Украйна. Всеки, който намира причини да не изрази своята позиция и да ни помогне, подкрепя агресора. Тези аргументи могат да изглеждат рационални, но по време на война всеки трябва да бъде на страната на жертвите, а не на агресорите”, добави той.

Надявам се, че тези снимки, ще помогнат на някои политици в българското правителство да вземат правилните решения, допълни той, визирайки галерията от войната в Украйна зад гърба му. Посочи, че най-добрият начин да бъде спряна войната сега, е да се подкрепи Украйна, вместо да се залага на неутралност. 

Попитан дали е получил отговор каква помощ ще окаже България на Украйна, той отговори: "Разбирам, че българското правителство има затруднения да ни даде ясен отговор на този въпрос". Той каза още, че за всеки ден, в който не се оказва помощ на Украйна, повече войници биват убивани, повече мирни граждани ще бъдат убити, повече домове ще бъдат разрушени.

Кулеба призова политиците, които разсъждават над този въпрос от своите удобни офиси, да помислят за това какво става в момента в Украйна, как хората загиват и да вземат правилното решение.

"За двата дни, в който съм в България, чух два аргумента защо не трябва да се оказва военна помощ на Украйна. Първият, е че трябва да помагаме на мира, а не на войната и втория е, че руснаците, украинците и българите са братя и не трябва да се взима страна по този въпрос. Отговорът на първата теза е, че за да помогнем на мира, ние трябва да помогнем на Украйна, защото, ако я няма тази помощ, Русия ще извърши повече убийства и ще разруши повече домове", каза още Кулеба.

Скъпи българи, не може през цялото време да сме по средата, идва време, когато трябва да вземем страна - страната на истината, посочи още външният министър на Украйна.

Нямаме ясен отговор относно военната помощ, заяви Кулеба и каза, че ще чака колкото е нужно, докато получи такъв. Относно предложението за изпращане на каски и бронежилетки за Украйна, Кулеба каза, че те са нужни по време на война, но страната им се нуждае от оръжия. "Вие искате да умрем защитени", заяви министърът. 

От своя страна депутатите от ПП и ДБ обещаха подкрепа на воюващата Украйна, въпреки че и днес проектът за изпращане на оръжия не влезе в пленарна зала.