0

М есец преди коледните празници българите масово купуват на килограм живи елхи, внос от Македония. Това установи проверка на “Телеграф“ в търговска верига в столицата. Продават се различни по големина и вид иглолистни, като цените са между 25 лв. и 70 лв.

Хората купуват, за да си ги засадят в дворовете след празниците, обясни продавачка в магазина. Тя допълни, че най-голям е интересът към нормандската елха, защото издържа най-много.

Любопитно е да се научи, че изкуствените елхи от Китай са на свършване. Цените вървят от 70 до 500 лв. Клиентите се запасяват и с ароматни пръчици с мирис на иглолистни за 16 лв. кутийката, които се набождат по клончетата на изкуствените елхи.

В същото време държавните горски предприятия отчитат по-малък интерес към иглолистните дръвчета, отговориха на въпрос на „Телеграф“ от Министерство на земеделието.

Според МЗХГ през 2020 г. има значителен спад в продажбите на коледни дръвчета от държавните горски предприятия спрямо предходните години, като най-вероятната причина за това е обявеното извънредно положение заради COVID-19, но не само.

Статистиката сочи, че през 2015 г. предприятията са продали общо 29 281 коледни дръвчета. За сравнение миналата година държавните предприятия са предвидили за продажба общо 33 140 дръвчета, като са продали само 11 789 елхи, от които 3407 са живи и 8382 – отсечени. През 2019 г. са били реализирани 18 462 елхи.

За сметка на това расте интересът към живите елхи. През 2016 г. продадените живи елхи са 20% от общите продажби на коледни дръвчета, но към момента те вече достигат до над 30%. Търсят се и отсечени коледни дръвчета, защото цените са по-ниски. Живите пък не винаги понасят топлината в жилищата, а и не винаги има къде да бъдат заседени.

Горските предприятия предлагат основно коледни елхи от обикновен смърч и обикновена ела, черен и бял бор, дугласка ела и сравнително по-малко атласки кедър, испанска ела, гръцка ела и сребриста ела.

Средно за страната цените, на които ще предлагат държавните горски предприятия, са от 5 до 50 лв. с ДДС – за 1 бр. живо дръвче, и от 4 до 40 лв. с ДДС – за отсечено. В единични случаи цената на жива елха може да достигне или да надвиши 100 лв., а на отсечена - 50 лева.