0

К ъмпингите да се категоризират като хотелите с до 5 звезди, а не както е в момента само с до 3, предлагат от Асоциацията на къмпингите в България. Предстои до края на годината да бъдат изготвени критериите, на които трябва да отговарят за получаване на съответната оценка и да влязат в сила от следващия сезон, коментира Веселин Вълев, изпълняващ длъжността секретар на организацията и собственик на camping.bg, пред „Телеграф“.

Опит

Предвижда се при определянето на условията, които ще са неформални, да се използва опитът от държави като Германия, Франция, Италия и Холандия, където на ниво държава са изработени такива изисквания.

Така вече къмпингите, които разполагат с повече екстри и са по-луксозни, ще могат да претендират за по-висока категория. При определянето на звездите ще се взима предвид това дали има басейн, ресторант, бар, големи общи площи, детска площадки и много други допълнителни екстри, които в момента не се отразяват върху категорията, допълни Вълев. Системата, която се прилага в момента, оценява къмпингите в зависимост от отстоянието до ивицата, разстоянието между местата за каравани и кемпери, наличие на санитарен възел и други.

Оценка

Причината за инициативата за въвеждане на такива критерии е, че има много къмпинги, които са с ниска категория, а реално отговорят на стандартите на 4 и 5-звездни места за почивка в Западна Европа. Вълев заяви още, че ще предложат на Министерството на туризма да възприеме новата система за категоризация, но дори и без тях тя ще се прилага на ниво неправителствена организация. Оценители на къмпингите ще са независими лица, които не са собственици на такива места, за да бъдат оценявани обективно.

Асоциацията на къмпингите планира да проучи европейските модели и на тази база да разработи собствена система за оценка, която максимално да се приближава до тях, но и да отрази спецификите на местния пазар.