0

К ъщи за гости пускат по 20-30 студенти да празнуват 8 декември, въпреки ограничението тържества от частен характер да се провеждат с до 15 души. Това показа проучване на „Телеграф“.

Хотелиери обаче се заканват, че стриктно ще спазват мерките за празника и ще допускат празнуващите в ресторанта само при наличие на сертификат за ваксинация или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.

Според заповедта на здравния министър, с която се въведоха последните противоепидемични мерки, частните тържества могат да се осъществяват при ограничение на присъстващите до 15 човека. В същото време част от по-големите къщи за гости са пуснали оферти за студентския празник за групи от по 20-30 души, става ясно от предложенията им в интернет сайтове. Всички те имат механи, където студентите могат да празнуват заедно.

Една такава оферта е за къща в Копривщица, която побира 22-ма души. Цялата вила може да се наеме срещу 739,20 лева.

Друга оферта е за наем на цяла къща в Еленския Балкан срещу 599 лева. Капацитетът на вилата е 30 души.

„Изискването за капацитет в къщите за гости не важи, защото това са самостоятелни вили“, посочиха от сайт, който публикува такива оферти.

От РЗИ-София обаче опровергаха тази теза. Както и миналата година, здравните инспектори обаче нямало да правят проверки на вилите за студентския празник. Такива проверки щяло да прави само МВР.

Повечето къщи за гости са с капацитет до 10-15 души. Няма изискване за зелен сертификат или тест, каза пред „Телеграф“ Вероника Кънева, шеф на Асоциацията на къщите за гости. Самата тя обаче изисквала от клиентите си документ за ваксиниране или отрицателен резултат от тест от гостите си.

"Къщите за гости в Калофер са заети напълно за студентския празник", съобщи кметът на града Румен Стоянов. Още преди месец-два всички предложения за настаняване и празнуване на 8 декември са били резервирани.

„Нашите къщи за гости не са толкова големи, отговарят на изискванията за провеждане на частни тържества. Максимално събират по около 15 човека. Има по-голям интерес към къщите за гости, защото те имат и голямо общо помещение, в което младежите могат да хапнат и празнуват“, казва градоначалникът. Цените в Калофер вървят по около 25-30 лева на човек за празничната вечер, което е по джоба на студентите.

Допитване до хотелиери пък показа, че те няма да правят компромис за студентския празник. „Ако нямате сертификат или тест – има проблем. Иначе няма как да влезете в ресторанта“, посочиха от хотел в Троянския Балкан.

Велинград е готов да приеме студентите за празника им. Но ще приемем само хора със зелен сертификат или тест. Тестовете не са безплатни. Цената им е 10 лева. Това каза Златко Златанов, зам.-шеф на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

По думите му тази година има отлив от желаещи да празнуват 8 декември. „Категорийните хотели избягваме да работим за студентския празник. Първо – на тях им е скъпо. И второ – имаме лоши спомени заради проблеми с напиване и трошене на инвентар“, обясни още той.

Тази година гостите за студентския празник в Банско ще бъдат в пъти по-малко, отколкото преди пандемията, каза Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в курортния град. По думите му в заведенията ще се пускат посетители според заповедите на здравния министър. Ски зоната няма да работи за 8 декември, откриването й е планирано за 18-и.

Има обаче и оптимисти като Иванка Банкова, мениджър на хотел в Банско. Тази година тя ще разчита на гръцките студенти. Пакетът е двудневен и тридневен, като ние работим предимно с туроператори, обясни тя.

Със зелен сертификат или отрицателен тест ще празнуват студентите в Бургас. Изискването важи за всички хотели и ресторанти без изключение, предупреждават от бранша. 

"Студентите да знаят, че изключения и компромиси няма да се допускат", заявиха от най-големия хотел в Бургас. 

Може би именно заради тези изисквания по хотелите и кръчмите в морския град няма наплив от студенти купонджии. За сметка на това обаче в къщите за гости свободни места към днешна дата вече няма. Собствениците им твърдят, че също изискват сертификат или отрицателен тест, но не могат да отговорят как точно ще извършват контрола.

"Още при резервацията изискваме да ни изпратят сертификат или тест по мейла за всички, които ще пребивават в къщата", обясни собственичка  на къща за гости в странджанското село Писменово. Тя обаче призна, че няма начин да провери дали изпратените тестове са на същите хора, които на 8 декември ще бъдат във вилата.

Онлайн обучението проваля купона

Много студенти от Русенския университет „Ангел Кънчев“ няма да празнуват 8 декември в Русе тази година. Заради онлайн обучението повечето млади хора се върнаха по родните си места и организирането на купон с групата в пандемична обстановка е по-трудно в сравнение с времето, когато обучението бе присъствено. Тези, които са решили да се съберат, обикновено предпочитат да отидат на зимен курорт или на някоя хижа в планински регион.

Едно от най-популярните сред младите хора заведения в Русе все пак е готово да посрещне тези, които искат да отбележат студентския празник в града. Изисква се задължително зелен сертификат, PCR или антигенен тест. За удобство на тези, които нямат един от тези три документа, има мобилна лаборатория за антигенни тестове пред заведението, като резултатът излиза след 15-ина минути. Лабораторията работи от 22,30 ч до 2,00 ч, а изследването струва 10 лева.

В Кюстендил кувертът в ресторант до 50 лв.

Не малка част от студентите в Кюстендил ще празнуват и в местните заведения, където кувертите започват от 30 и достигат до 50 лв., в зависимост от менюто. „Нашата компания ще празнува на кръчма в Кюстендил. Една част от нас са студенти, друга не, затова ще си останем в града. Доволни сме от кувертите по 30 лв. с три ястия, ще си внесем алкохол и ще изкараме една невероятна вечер. Всички сме или ваксинирани, или преболедували, така че няма проблем в това отношение“, казва 21-годишният студент по право Петър Даскалов.

Средно 25 лева струва нощувката

Част от къщите за гости вдигнали цените заради три пъти по-високи сметки за ток, но отново ги свалили, тъй като клиенти липсвали, разказа Вероника Кънева. Средно нощувката за студентския празник излиза по 25 лева. Преди да поскъпне токът, цената масово била 20 лева. Не можем да си позволим да повишим много цената, защото първото нещо, от което хората се отказват, са почивките, каза Кънева.

Част от хотелите във Велинград пък повишили цените с около 20 на сто, каза Златко Златанов от БХРА.

В Банско голяма част от хотелиерите решили да не променят цените въпреки повишаващите се разходи, за да няма отлив на клиенти. Освен това цените били договорени още в края на миналия сезон или лятото, посочи Малин Бистрин.

ПО ТЕМАТА РАБОТЕХА: СОФИЯ СИМЕОНОВА, ПОЛИ ПАНТЕВА, РУМЕН ЖЕРЕВ, НЕЛИ КОЛЕВА, ЕЛЕНА АНАСТАСОВА