0

Л идери в ЕС: Евростат обяви България за страната с най-много парникови газове в на 2021 г. Брюксел планира да вкарва в затвора замърсители на околната среда

През третото тримесечие на миналата година емисиите на парникови газове в Европейския съюз са нараснали осезаемо, заради възстановяване на икономиката и бизнес активността. Това съобщиха от статистическата служба на Европейския съюз, като отбелязаха, че България се е превърнала в „най-мръсната" държава в Европа, когато става въпрос за парникови газове.

Според данните емисиите в България през 2021 г. са се увеличили с 22,7% спрямо 2020 г. След нас се нареждат Латвия и Гърция, където емисиите се увеличават съответно с 16,2% и 13,1%. Отбелязва се, че нивото на емисиите спрямо третото тримесечие на миналата година намалява в Словения, Люксембург и Холандия.

Евростат

Евростат изчислява, че парниковите газове през третото тримесечие на 2021 г. възлизат на 881 милиона тона CO2 еквивалент, което е с 6% повече спрямо година по-рано, което обаче се обяснява с пандемията. Така секторите електроснабдяване и производство представляват около една четвърт от общите емисии, докато домакинствата и селското стопанство са с по 14%.

Евростат посочва обаче, че спрямо третото тримесечие на 2019 г. нивото на емисиите все още е с 10 милиона тона по-ниско. Според експерти, въпреки последиците от икономическото възстановяване, обемът на емисиите продължава тенденцията си на намаляване в рамките на целите на ЕС.

Европейската комисия предложи въвеждането на наказателни санкции на страните от ЕС за замърсяване на околната среда. Според проекта физически лица, които могат да бъдат подведени под отговорност за замърсяването, ще бъдат наказвани с десет години затвор, а юридическите лица – с до 5% от оборота на дружеството.